17 Mart 2016 Perşembe

Kekik Çayının Faydaları

Yaklaşık 350 farklı türü bulunan kekiğin bazı türleri bahçe ekimine uygundur ve tatlı bir kokuyla birlikte leylak rengi ya da pembe çiçekler açar.
Ancak bahçenizde kekik varsa arılara karşı hazırlıklı olmalısınız çünkü kekik nektarı arılar için çok çekicidir ve en lezzetli ballar kekik nektarı ile üretilir.
Kekik, mutfaklarda en çok sebze yemeklerini tatlandırmak için tercih edilmekle birlikte çorba, et ve balık içinde kullanılabilecek en uygun baharatlar arasında yer alıyor.


  • Antioksidan etkisi vardır
  • Öksürüğü alır
  • Hazımsızlığı giderir
  • Vücut için gerekli mineralleri içerir
  • Boğaz ağrısını alır
  • Ağız içi yaraları geçirir
  • Dişeti hastalıklarına iyi gelir
  • Antiseptiktir
  • Soğuk algınlığına iyi gelir
  • Gargara suyu olarak kullanılır
  • Şişkinliği ve gazı alır
  • Stresi azaltır ve iyi hissettirir
  • Romatizma ağrılarını hafifletir
  • Baş ağrısını geçirir  


Kekik Çayı Nasıl Hazırlanır?

Kekik çayı hazırlamak için demliğe çayı içeceğiniz bardak kadar su koyun ve kaynatın. Suyu ateşin üzerinden aldıktan sonra 1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik atın ve demliğin kapağı kapalı halde 10-15 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Kekik yapraklarının suyun içine inmesi için metal çay poşeti tellerinden kullanabilirsiniz. Otun besin değerlerini kaybetmemesi için su kaynarken atmayın.

Kekiğin Sağlığa Faydaları

Kekik yağı, kekik suyu, kekik çayı ya da sadece yemeklerde baharat olarak kullanmak pek çok farklı sağlık sorununa karşı iyi geliyor. Örneğin ılımış kekik çayı paketlerini gözlerinizin üzerine koyarak kırmızılığı ve yorgunluğu geçirebilirsiniz.
Ayrıca kekik yağı açık yaraların tedavisinde antiseptik olarak kullanılabilir. Ağız için enfeksiyonlarının tedavisinde etkili bir bitkidir ve bu gibi sorunlara karşı ağız gargarası olarak kekik suyu kullanabilirsiniz. Özellikle mantar gibi cilt hastalıklarına karşı harici olarak kullanılır.
1 yemek kaşığı kurutulmuş kekik yaprağı (yaklaşık 2 gram) günde almanız gereken K vitamininin %54’ünü, C vitamininin %2’sini, A vitamininin %2’sini, demirin %17’sini, kalsiyumun %5’ini ve manganezin %10’unu tek başına karşılar. Ayrıca kekik için vücut için önemli E, B6 vitaminleri ile potasyum, fosfor, çinko ve bakır gibi mineraller bulunmaktadır.

Kekiğin Tarihi

Binlerce yıllık geçmişi olan kekiğin ilk kullanımı hakkında bilgiler Antik Yunan’a kadar gidiyor. Bu dönemde güzel kokusu sayesinde tapınaklarda tütsü olarak kullanılmış.
Cesaret ve hayranlıkla ilişkilendirilen bitki dönemin şövalye kostümlerine motif olarak işlenmiş. Sağlık alanında kullanımı ise 16 yüzyıldan itibaren başlamış. Bu yüzyılda kekik yağı ağız hijyeni için gargara suyu ve yaralar için antiseptik olarak kullanılmış. Yine eski Yunan ve Roma’da alkollü içeceklerin ve peynirin tatlandırılması için kullanıldığı biliniyor.

Kekik Nasıl Seçilir Ve Saklanır?

Taze kekik yaprakları üzerinde koyu renkli noktalar olmaz ve rengi sarıya çalmaz. Yapraklar canlı yeşil renkte ve taze görünmelidir. Bazı türlerinin taze yaprakları grimsi yeşildir.
Taze yaprakları az nemli bir havluya sararak buzdolabında saklayabilirsiniz. Kurutulmuş kekik ise karanlık, serin ve kuru bir ortamda, cam kavanozda 6 aya kadar dayanır.

Kekiğin Yan Etkileri

Tüm dünyada çeşitli formları yaygın olarak kullanılmasına karşın kekiğin (kekik yağı haricinde) belirgin bir yan etkisi gözlemlenmemiştir.
Gebelik ve emzirme dönemindeki yan etkileri hakkında bilimsel bir araştırma yoktur.Yine de risk almamak için böyle hassas dönemlerde kekik çayı ya da yağı kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Kekik yağı dahili olarak kullanılmamalıdır. Yağın dahili olarak kullanımı baş dönmesi, kusma, mide bulantısı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Kekik yağının ayrıca tiroit bezlerinin normal çalışma düzenini bozduğu ile ilgili bazı çalışmalar bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder