17 Mart 2016 Perşembe

Adaçayı Nasıl Yapılır?

Adaçayı yapmak için taze adaçayı veya kurutulmuş adaçayı yaprakları kullanabilirsiniz. 3 büyük çay bardağı için 8-10 taze adaçayı yaprağı veya tepeleme 1-1.5 çay kaşığı ufalanmış kuru adaçayı yaprağı yeterli olacaktır.
Adaçayını suyla birlikte kaynatmayın. Su kaynadıktan sonra ocağı kapatın veya ocağı iyice kısarak adaçayını atıp 5-7 dakika demlenmesini bekleyin.
Süzdükten limonla, balla tatlandırarak içebilirsiniz.

Adaçayı ve Diğer Bitkiler

Adaçayı, eğer tatlı aromalardan hoşlanıyorsanız biraz acı gelecektir. Çayınızı tatlandırmak için bal dışında alternatifleriniz de var. Örneğin kekik, nane, kuşburnu, tarhun gibi diğer bitkilerle birlikte demleyebilirsiniz.
Ben size adaçayı ve kekik karışımının tarifini vereceğim. Siz kendi ağız tadınıza göre farklı bitki veya bitkiler kullanabilirsiniz.

Adaçayı ve kekik karışımıyla hazırlayacağınız çay için (4 bardaklık) 1 çorba kaşığı taze kekik ve 1 çorba kaşığı taze adaçayına ihtiyacınız var. Eğer kurutulmuş bitkiler kullanacaksanız her iki bitkiden 2’şer çay kaşığı (tepeleme) yeterli olacaktır. Daha ekşi bir tat ve C vitamini takviyesi için 2-3 tam dilim limon kullanabilirsiniz.
4 bardaklık suyu kaynattıktan sonra demliği ocaktan alın ve suyun 2-3 dakika soğumasını bekleyin. Bitki çaylarının hafif ılımış suyla demlenmesinin ana nedeni kaynar suyun bitkinin besin değerini azaltmasıdır. Bu aşağı yukarı bütün bitkisel çaylar için geçerli bir kuraldır. Su ılıdıktan sonra adaçayı ve kekiği karıştırarak metal demleme topuna koyun ve demliğe atın. Metal demleme topunuz yoksa sorun değil, bitkileri demliğin içine direkt olarak atabilirsiniz. Demliğin ağzını kapatıp 5-7 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha uzun bekletirseniz çayınız adaçayından dolayı acılaşabilir. Bardaklara servis yaptıktan sonra misafirlerinizin tercihine göre her bardağa birer limon dilimi koyabilirsiniz. Eğer çayı öksürüğe karşı kullanıyorsanız her bardak için 1 çay kaşığı bal eklemenizi öneririm.

Adaçayının Faydaları

Adaçayı terlemeyi azaltır, iltihaplı hastalıklara iyi gelir, hafızayı güçlendirir, sakinleştirici etkisi vardır, sindirim sistemini çalıştırır ve boğaz ağrısına iyi gelir. Ayrıca gargara suyu olarak kullanıldığında aft, diş eti kanaması gibi sorunlara iyi geldiği bilinmektedir.

Adaçayı Ne Zaman İçilmemelidir?

Gebelik ve emzirme gibi vücudun hassas olduğu dönemlerde adaçayı içilmesi önerilmemektedir. Adaçayının aşırı tüketimi, bitkide bulunan bazı bileşenlerden ötürü toksik etkiye neden olabilir. Olası yan etkilerinden korunmak için 2 hafta düzenli olarak adaçayı (günde 1-2 bardak) içtikten sonra 10-15 gün ara verebilirsiniz. Eğer herhangi bir sağlık koşulu nedeniyle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız adaçayı içmeye başlamadan önce lütfen doktorunuza danışın.
- See more at: http://www.bitkicaylarininfaydalari.com/adacayi-nasil-yapilir/#sthash.VGW7IgIk.dpuf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder