Çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gereken bazı püfnoktalar bulunmaktadır. Bunlara dikkat edilmediği taktirde çamaşırlarımızınkısa sürede yıpranmasına, renginin solmasına veya küçülmesine / sünmesine neden olabiliriz. Bu nedenle çamaşırlarımızı, rengine vetürüne göre sınıflandırarak yıkamak, kullanacağımız deterjanın özelliklerinden çamaşır makinesinin program seçimine kadar birçok özelliği göz önünde bulundurmamız gerekir.
“İnsan kıyafetiyle karşılanır, düşünceleriyle uğurlanır.” gibi bir sözvardır ki doğruluğuna çok kez siz de şahit olmuşsunuzdur. Tanımadığınız bir ortama girdiğinizde kişiler öncelikle sizin kılık kıyafetinize dikkat eder ve ona göre hakkınızda bir önyargı edinirler. Bunun farkında olan, günlük yaşamında ve iş ortamında giyimine dikkat etmek isteyen kişiler de, bazen oldukça büyük paralar harcayarak kılık – kıyafetler alırız. Vebunları uzun süre kullanarak kendimizi mutlu etmemiz doğru olandır, tercih edilendir.
Kıyafetlerimizi kullanırken olduğu kadar, yıkayıp muhafaza ederken de oldukça dikkatli davranmamız gerekmektedir. Aksi hâlde yukarıda da bahsettiğim gibi giysiler çok kısa bir süre içinde tekrar giyilmeyecek kadar yıpranabilirler. Bu nedenle çamaşır yıkarken dikkat etmemiz gereken belli başlı noktaları aşağıda maddeler hâlinde sıralıyorum:
1) Beyaz ve renkli kıyafetlerinizi ayrı ayrı makineye atmanız gerekir. Kullanacağınız deterjan da beyazlar için ayrı, renkliler için ayrı olmalıdır. Bu beyazlarınızın daha parlak bir beyaz olmasını sağlayacak, renklilerinizin de renk atmasına neden olmayacaktır. Hatta eğer kirlileriniz çoksa, renklileri de iki kısma ayırabilirsiniz. Bunların içinden siyah, koyu mavi gibi mat tonlarda ve renk verme ihtimali yüksek olan kıyafetleri ayrı; pembe, sarı vb. gibi daha açık renklerde olup, renk verme ihtimali düşük olan kıyafetlerinizi ayrı olarak yıkayabilirsiniz.
2) Yeni çıkan çamaşır makinesi modelleri 10 kg‘a kadar kirli alabilmektedir. Fakat bu ağırlığın, kıyafetlerin ağır hâli baz alınarak düşünüldüğünü unutmayın. 150 gr’lık bir kıyafet,ıslandığında 400 gr’a kadar çıkabilmektedir. Bunun için hem makinenizin ömrünü uzatmak hem de kıyafetlerinizin daha temiz yıkanmasını sağlamak için makineyi ağzına kadardoldurmayın. Kıyafetlerin makinenin içinde hareket ederek kirlerinin çözülmesine olanak sağlamış olursunuz böylece.
3) “Ne kadar çok deterjanatarsam, o kadar temiz olur.” mantığı yanlıştır. Yeni çıkan deterjanlar genellikle “konsantre” özellikte olduklarından, zaten bir ölçü deterjan size istediğiniz temizlikten daha fazlasını sunabilecek güçte olacaktır.Deterjanı çok kullanmak, çamaşırların durlanmasını zorlaştırmakta ve köpüklü kalan giysilerimizin özellikle güneş ışığı görünce renk atmasına, yıpranmasına neden olabilmektedir. Bunun için deterjanın ölçüsü ne ise, o kadar kullanmaya çalışın.
4) Gereğinden çok kullanılan yumuşatıcılar, kıyafetlerin renklerinin çabuk solmasına neden olabilmektedir. Birçok kişi, kıyafetlerinde kalan yumuşatıcı kokusunu sevdiği için kıyafetlerinde bu koku daha kalıcı olsun diye normalinden fazla yumuşatıcı kullanmakta. Bu belki istediğimiz şekilde püfür püfür yumuşatıcı kokulu çamaşırlar elde etmemizi sağlasa da, kıyafetlerin ömrünü kısaltması açısından zararlıdır.
5) Kirli sepetiniz mümkünse iç çamaşırlarınız ve normal kıyafetleriniz için ayrı olmalıdır. Çünkü kıyafetlerinizdeki lekeler, siz farkında olmasanız da birbirine geçebilmektedir.
6) Çamaşır makineleri devirlerine ve farklı yıkama programlarına göre türlü türlüdür. Makineniz 1000 deviridestekliyorsa bile, çoğu kıyafetler yüksek hızda kurutma yapıldığında kırışabilmektedir. Kırışmanın ötesinde yün ve ipek tarzı hassas giysilerinizde kalıcı bozulmalar olabilir. Bunun için yastık, yorgan gibi kuruması zor şeylerin dışında, makinenizi genellikle 600 devirde kullanmanız ideal olandır.
7) Belki de en çok merak edilen nokta, çamaşırları kaç derecede yıkayacağımızdır. Aslında her kıyafetin etiketinde bunun açıklaması bulunur. Fakat tecrübeyle sabitlenmiş bilgi şudur: Renkliler 40 derecede, beyazlar ise 60 derecede yıkanır. Bu sıcaklık değeri, kıyafetlerinizin mis gibi temiz olması için idealdir ve yeterlidir. Özellikle renklilerde 40º’nin üstündeki bir program seçilmesi, çamaşırlarınızda leke ve iz kalmasına, dahası kıyafetlerinizin çekerek küçülmesine neden olacaktır.
8) Eğer çok sayıda kirli giysiniz var ve bunları ayrı ayrı yıkamanız gerekiyorsa, kesinlikle renklerine ve kumaş türlerine göre sınıflandırma yapın. Yünlü ve ipek kıyafetleri, genellikle 30 derecede ve düşük devirde yıkayın. Beyaz ve lekeli kıyafetleri 60 derecede yıkamayı tercih edebilirsiniz. Kot pantolonları 40 derecede yıkamanız dahagüzel sonuç verecektir.
9) Kıyafetleri makinenize atmadan önce mutlaka ters çevirin. Özellikle kot pantolonlarda deterjan izi ve kırışık görüntü oluşmasını engellemek için bu yöntem oldukça işe yaramaktadır. Ayrıca gömlek, pantolon gibi kıyafetlerinizin görünen yüzü değil, iç kısmı deterjana maruz kalacağından; bu yöntemle renklerin solması çok daha uzun zamanda gerçekleşmektedir.
10) Makinenin kaç dakikada yıkama yaptığı, kullanım kılavuzunda yazılmaktadır. Tavsiyem uzun programları gece çalıştırmanız. Çünkü gece elektrik tarifesi daha düşük fiyattan ücretlendirilir. Bu nedenle elektrikten tasarruf etmiş olursunuz. Ayrıca yıkamanın biteceği saati iyi ayarlayın ve çamaşırlarınızı uzun süre makinede bekletmeyin. Mümkünse makinenin bittiğini gördüğünüz anda çamaşırlarınızı çıkarıp asın.
11) Çamaşırları asmadan önce bir kere elinizde çırpmanız, kırışıklıkları azaltarak ütülenirken size kolaylık sağlayacaktır. Çamaşırlarınızı havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutmanız gerekir. Evet, yanlış duymadınız. Genellikle güneşli havalarda çamaşırlarınız erken kuruduğu için, güneş ışığı varken kurutmak istersiniz. Fakat bu kıyafetlerinizin ömrünün çok kısa sürede tükenmesine neden olur. Çamaşırlarınızı korumak için kesinlikle esintili; fakat güneş ışığı görmeyen bir yerde kurutma yapmaya çalışın. Farkı göreceksiniz!
12) Ayakkabılarınızı yıkamak istediğinizde, bir veya birden fazla çift ayakkabıyı tek başına makineye atmanız çok tehlikelidir. Hem ayakkabılarınız deforme olacak hem de makineniz zarar görecektir. Bunun için ayakkabılarınızı önce elinizde yıkayarak kaba tozunu ve kirini alın. Daha sonra renkliçamaşırlarınızı yıkarken bir çift atın. Böylece hem ayakkabınız oraya buraya çarparak makineye ve kendisine zarar vermez hem de aradan çıkmış olur.
13) Çamaşırlarınızı çok sık yıkamak, kullanım ömrünü azaltacaktır. Çünkü ne kadar kaliteli olursa olsun, her kıyafet yıkanırken deterjanın deforme edici etkisiyle karşı karşıya kalır. Kullanılan malzeme ne kadar güçlü olsa da, er ya da geç çamaşırlarınız yıpranır. Bunun için kıyafetlerinizi kirlenmeden sık sık yıkama yapmayın. Özellikle sık kullanılan ve sadece hafif terlediğinizi hissettiğiniz kıyafetlerinizi, 30 dakikalık kısa programlarda yıkamayı tercih edebilirsiniz.
14) Çamaşırları yıkarken, makinenin parlatıcı veya ön yıkama bölümüne karbonat veya sirke atmak, lekeli çamaşırların daha temiz yıkanmasına katkı sağlar. Fakat böylesi durumlar genellikle beyaz renkli ve lekeli çamaşırlar için kullanılmaktadır. Bu çamaşırlarla birlikte atılan diğer kirlilerin de karbonatın renk açıcı etkisine maruz kalacağından, bu yöntem sağlam çamaşırlarınızın renginin solmasına neden olabilir. Fakat sadece lekeli çamaşırları attığınız zaman (özellikle beyaz renklilerde) bu yöntem lekenin kolay çıkmasına ve daha parlak olmasına katkı sağlayacaktır.
Yukarıda sıralanan maddelere dikkat eden bir kişi, kıyafetlerini uzun süre kullanabilecek ve tasaarruflu, mis kokulu bir yıkama işlemi gerçekleştirecektir. Bu bilgiler içerisinde unutulan bazı noktalar olabilir. Bunları yorumlarınızda belirtirseniz, çamaşır yıkamanın püf noktalarını daha çok kişi öğrenmiş olur.
Posted via Blogaway
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder