Dinlenmemiş bir vücutla spora gitmek: “Eat-Gym-Sleep”. Bu yazıyı hemen her spor salonunda görmek mümkündür. Yemek yiyoruz, antrenman yapıyoruz, peki ya uyku? Yeterli uyumak da tıpkı yemek ve antrenman yapmak kadar önemlidir. Çünkü büyüme hormonunun salgılanmasını destekleyen melatonin hormonu yalnızca gece uykularında salgılanır. Eğer gelişmek istiyorsanız uykunuza dikkat etmek zorundasınız.
Spora gitmeden hemen önce yiyecek tüketmek: Hiçbirimiz boş bir mideyle spor yapmak istemeyiz. Fakat dolu bir mide de spor yaparken bize yardımcı olmayacaktır. Bizim ihtiyacımız ikisinin tam ortasıdır. Bunu sağlamak tükettiğimiz gıdanın besin değerleriyle orantılıdır. Eğer kalori değeri yüksek bir yiyecek tüketecek isek bunu spordan 1 ila 2 saat arası bir zamanda yapmalıyız. Fakat bu besin protein ve yağ bakımından zengin değilse spordan 1 saat öncesi bizim için yeterli olacaktır.
Vücudu ısıtmadan antrenmana başlamak: Isınma hareketleri yapmak spor yapan kişinin uyması gereken bir kanun gibidir. Çünkü bu hareketler kan akışını hızlandırarak kas ısısını arttırır ve kasların daha hızlı gevşeyip kasılmasını sağlar. Isınma hareketleri kan damarlarını da genişlettiği gibi genişleyen damarların kasları daha iyi beslemesi ve daha yüksek enerji harcayarak antrenman yapılması sağlanmış olur.
Set aralarında vakit kaybetmek: Antrenman programınızdaki her hareketin set aralarında 30 saniye ile 1 dakika arası mola vermeniz gerektiğini unutmayın. 30 saniyeden az dinlenmeyin çünkü bir sonraki set için kaslarınız yeterli enerjiyi depolayamayacaktır. 1 dakikadan fazla dinlenmeyin çünkü kas ısınız ve kalp ritminiz düşecek; bu da kaslarınızın yüksek enerjiyle çalışmasına engel olacaktır.
Antrenmandan sonra koşmak: Özellikle vücut geliştirme antrenmanlarından sonra yapılmaması gereken bir eylemdir. Çünkü çalışan kasların beslenmek için daha fazla kana ihtiyacı vardır ve dinlenirken vücutta pompalanan kan gerekli kasları besleyecektir. Eğer antrenman bitiminde koşarsak bu kanı bütün vücuda dağıtırız ve adeta antrenmanımızı çöpe atmış oluruz.
Düzensiz Beslenme: Eğer gerektiği gibi beslenmiyorsanız haftanın 7 günü de spor yapıyor olmanızın bir anlamı yok. Çünkü beslenme yapılan sporu destekler nitelikte olmazsa istenen vücut hep bir hayal olarak kalacaktır. Basitçe ifade edecek olursak öğünlerinizin sayısını ve toplam besin değerlerini hedefinize odaklı hesaplamalısınız. Tabi ki bu ayarlamayı yaparken bir uzmandan yardım almanızı da tavsiye ederiz.
Terli kıyafetlerle dolaşmak: Spordan sonra yapılması gereken en önemli şey ıslak kıyafetleri değiştirmektir. Onları üzerinizde kurumadan değiştirmek sizi çeşitli problemlerden kurtaracaktır. Bu problemlerden bazıları kaslarda oluşan sertleşme ve ödemdir. Özellikle ödem tahmin edebileceğinizden daha kolay oluşur ve tedavisi birkaç hafta sürebilir. Biraz dikkat ederek bu gibi sakatlıkların önüne geçebilirsiniz.
Yetersiz sıvı tüketimi: Su tabi ki her canlı için vazgeçilmez bir yaşam kaynağıdır. Bir enerji verici değildir fakat özellikle antrenmandan önce içilen 1-2 bardak suyun performansı arttırdığı gözlenmiştir. Spor yaptığımız her an su tüketimini dengeli bir şekilde sağlamalıyız. Eğer kasların kaybettiği suyu onlara geri vermezsek kaslarda kramplar ve erken yorulma gibi problemler meydana gelecektir. Bu yüzden su tüketimi dikkat edilmesi gereken bir husustur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder