26 Temmuz 2016 Salı

Yazın En Çok Tercih Edilen Meyveler ve Faydaları

yaz-meyveleri1_270515

Sıcaklığın giderek arttığı bu günlerde vücudumuzun su ihtiyacını da karşılayabilmek adına başlıca yaz meyveleri arasında yer alan, kiraz, karpuz , kavun şeftali, üzüm,kayısı, çilek, erik, dut, incir,kayısı, ahududu ve böğürtlen arasından en çok tercih edilen meyveleri ve bu meyvelerin faydalarını sizler için derledik.

Karpuz Ve Faydaları:

Sıcak iklimi seven ve yaz döneminde en çok tüketilen meyveler arasında yer alan karpuz, içerdiği A ve E vitaminleri ile kansere karşı koruyucu etkisi bulunan ve yüzde 95’i su olup temizleyici bir özelliği olan bir meyvedir.
Bunun yanı sıra, kilo yapmayan ve büyük oranda su içeren karpuz, vücuda enerji ve su depolayarak, yaz aylarındaki su kaybını önleyici görev yapar. Böbrekleri çalıştırır, idrar söktürür ve kilo vermeyi de kolaylaştırır.Aşırı tüketimi şişkinlik yapabilen bu meyvenin gün içerisinde farklı zamanlarda aşırıya kaçmadan tüketilmesi daha sağlıklıdır .Yemekten önce yada biraz aç karnına yenirse hazmı zorlaştırmaz.

Kayısı Ve Faydaları:

Ülkemizde Malatya yöresi başta olmak üzere pek çok yerde kendiliğinden veya üretim yoluyla yetişen Kayısı, meyve suyu sektörü başta olmak üzere reçel, marmelat ve pestil imalatında kullanılıp çekirdekleri ise ticari olarak acı kayısı çekirdekleri ilaç sanayinde, tatlı kayısı çekirdekleri pastacılıkta ve çerezcilikte kullanılmaktadır.Kayısının faydaları ise;
karaciğere iyi gelmesi, bağırsakları çalıştırması, kabızlığa çok iyi gelmesi ve cildi güzelleştirmesi,magnezyum içererek kemikleri kuvvetlendirmesi ve erimesini önlemesi,kan yapması, cildi ve saçı canlı tutması olarak sıralanabilir.

Şeftali Ve Faydaları:

Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan şeftali gülgiller ailesine mensup olup ülkemizde en çok Bursa ilinde yetiştirilmektedir. Yine kayısı gibi meyve suyu başta olmak üzere reçel ve marmelatı da yapılabilmektedir.Bol sulu bir meyve olan şeftalinin faydaları ise ;
Şeftali düşük kalorili bol lifli tok tutan bir besindir.
-Şeftalinin içerisinde vücudu toksinlerden arındıran C vitamini yüksek oranda bulunmaktadır.
Hazımsızlık için önerilen, hazmı kolaylaştıran meyvelerden olup idrar söktürücüdür.
-Şeftalinin hem kabuğu hem meyvesi etkili derecede antioksidan içermektedir içindeki C vitamini, çinko ve diğer koruyucu antioksidanlar sayesinde insan vücudunu çeşitli enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttırmaktadır.
Kalp hastalıklarıyla savaşmaya yardımcı olur.
-Şeftali içerdiği A ve C vitaminleriyle cilt için doğal nemlendirici görevi görüp cilt sağlığı için de faydalıdır.
-Şeftalide bulunan lutein maddesi göz sağlığını korumakta ve yaşa bağlı göz hastalıkları riskini azaltmaktadır. (makula dejenerasyonu gibi ).Yine luteinin katarakt riskini azaltmada güçlü bir antioksidan olduğu bilinmektedir.
Ayrıca şeftali içerisinde bulunan beta-karoten A vitamini sayesinde sağlıklı bir görmeye katkıda bulunmaktadır.

Çilek ve Yararları:

Vitamin ve mineral açısından en zengin meyvelerden biri olan çilek,  A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve potasyum da içermektedir.
Kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur.
Sindirim sisteminin düzenli çalışmasında faydalı olup.idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Kanı temizler. Diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir. Sakinleştirici etkisi ile tansiyonu düşürür ve stresi azaltır.Ateşi düşürmede etkilidir. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirir, tazelik ve güzellik verir.
Mineral ve vitaminlerin kayba uğramaması için olgunlaşmış çilek fazla yumuşamadan tüketilmelidir.

Üzüm Ve Faydaları :

Genelde ılıman iklimleri seven üzümün Kırmızı, Yeşil ve Siyah olmak üzere bilinen üç çeşidi vardır.
Bol miktarda enerji içeren üzüm  protein açısından oldukça zengindir.Yine bol miktarda lifle C,E,K vitaminleri içeren üzümün beyin sağlığından, sindiririm sistemine, cilt sağlığına kadar pek çok faydası vardır.
-Üzüm beyin sağlığının korunmasına katkıda bulunur.
-Üzüm hazımsızlığı giderir ve kabızlık sorununda etkilidir.
-Üzümün en iyi bilen özelliklerinden biri de göz sağlığını ve görme yeteneğini korumasıdır.
-Üzüm cilt sağlığı için faydalı bir meyvedir ve cilt bakım ürünlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca üzümün güneş yanıklarına karşı cildi koruduğu bilinmektedir.
-Zararlı ultraviyole ışınlarına karşı koruma sağlar.
-Yine antibakteriyel ve antiviral özellikleri açısından zengin olup enfeksiyonlara karşı bünyeyi korur.

Kiraz Ve Faydaları:

Ülkemizde pek çok çeşidi yetişen bir yaz meyvesi olup ağrı kesici, kilo verdirici özelliği vardır. Meyvenin antioksidan bakımından zengin olması ve bu sayede pek çok organı hücre hasarına karşı koruması en önemli faydalarından olup tüm organları olumlu yönde etkiler.Etkilediği organlardan  biri de beyin olup özelikle serbest radikallerin ve yaşlanmanın yol açtığı alzheimer hastalığına yakalanma riskini azalttığı bilinmektedir.Ayrıca bol miktarda A vitamini içeren kiraz bunun yanında C, K ve B6 vitaminlerini de içermektedir. Kiraz, potasyum, demir ve magnezyum açısından da zengin bir besindir.Kas ağrılarını giderdiği ayrıca aşırı yorulmadan dolayı meydana gelen ağrıları gidermek içinde kiraz suyundan yararlanıldığı bilinmektedir.Bunların yanı sıra
-Yüksek miktarda besin lifi içermektedir.
-Cildi korur, yaşlanma belirtilerini geciktirir.
-Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar.
-Kiraz kalp ve damar sağlığını korur.
Kirazın tüketiminde aşırıya kaçılmadığı sürece bir zarar olmamakla birlikte aşırı tüketime bağlı olarak ishale,şişkinlik ve kusmaya neden olabilir.Midede yanma veya ekşime olabilir. Ve yine fazla kiraz tüketirseniz almanız gerekenden fazla şeker ve besin lifi tüketmiş olursunuz.Bu nedenle her gıda da olduğu gibi kiraz da aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.





































































Yaz meyveleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder