20 Kasım 2014 Perşembe

Yumurta ' nın Faydaları ve Zararları

Yumurtanın faydaları zararları ve yumurta nasıl tüketilmelidir

Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek gıda kaynağıdır. Son derece besleyici ve sağlıklı bir gıdadır.

Yumurtanın protein değeri

Diğer besinlerle kıyaslandığında en kaliteli protein yumurtada bulunmaktadır. Uzmanlar özellikle büyümeye olan olumlu katkısı nedeni ile hayvansal proteinin özellikle çocuklar tarafından aksatılmadan tüketilmesini önermektedir. Bu nedenle çocuklar için yumurta çok önemlidir.

Yumurtanın vitamin değerleri

Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminler başta olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir.

Yumurtanın sarısında bulunan A vitamini, vücutda bulunan hücrelerin gelişimine yardımcı olur, kemik gelişimine katkıda bulunur, göze faydası çoktur daha iyi görmeyi sağlar ve sağlıklı dişler de için de çok faydalıdır. Ayrıca solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.

D vitamini ise, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasını sağlar.

E vitamini, vücudu yabancı ve zararlı maddelere karşı adeta bir kalkan gibi korur.

B grubu vitaminleri, bazı gıda maddelerinin vücutta enerjiye çevrilmesine yardımcı olur. Ayrıca yumurtada bulunan kolin beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.

Yumurtanın Mineral Değerleri

Yumurta demir ve çinko gibi vücut için çok gerekli olan mineralleri bünyesinde bulundurmaktadır.

Yumurtanın Yağ İçeriği

Yumurtanın yağ içeriği son derece düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur.

Yumurta kolesterolü arttırır mı?

Yumurtanın beyazında yağ ve kolesterol yoktur. Ancak sarısında 213 mg kolesterol bulunur. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar yumurtanın faydalarının fazlalığından ötürü, 213 mg lık az bir miktar kolesterol almanın, yumurtanın faydalarından yoksun kalmaya değecek nitelikte olmadığını göstermiştir. Yani uzmanlar bu denli faydalı bir gıdanın içerdiği bir miktar kolesterol yüzünden tüketilmemesini yanlış bulmuşlardır. Ancak yumurtayı yağda değil haşlanmış olarak tüketmek gereklidir.

Yumurtanın Zararları

Bu denli faydası olan yumurtayı eğer, yanlış şekilde kullanırsanız zararları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak bazı küçük önlemlerle bunun önüne geçebilirsiniz.

Yumurta asla oda sıcaklığında saklanmamalıdır. Soğuk yerlerde hatta buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Yumurtayı çiğ şekilde tüketmemek gerekir

Yumurtanın pişirilme süresi iyi belirlenmelidir. Yumurta eğer fazla haşlanırsa ya da bayatsa içindeki demir yumurtanın dışına akar ve yumurtanın pek çok vitamin değeri de ölür. Bunu gözle görmek de mümkündür. Fazla haşlanan bir yumurtanın beyazında mora yakın değişik renkler görürsünüz, işte o yumurtanın çok fazla kaynamaktan akıp giden demir ve mineralleridir.

Yağda yapılan yumurtanın B vitamini değeri ölebileceği için haşlamakta fayda vardır. Ayrıca fazla pişirilen bir yumurtanın sindirimi son derece zordur.


Samsung Mobile tarafından gönderildi


Posted via Blogaway

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder