15 Mart 2015 Pazar

Chef Meryl's Haşhaşlı Çörek Tarifi

Fotoğrafına baktıkça bile iştahımı kabartan haşhaşlı Çörek olacak bugünün Tarifi. Lezzetli olduğu kadar da tehlikeli bir tarif. Yedikçe yiyesi geliyor insanın çünkü. Son bir parça, son bir parça derken tepsinin dibini görmeniz işten bile değil. O yüzden iyisi mi misafiriniz varken yapın siz bu güzelliği ya da yaptıktan sonra komşulara falan götürün bir kısmını.
Bu arada Haşhaş marketlerde satılan mavi Haşhaş tohumu değil. Ezilmiş halde satılır genelde. Ben Eskişehir'e gittiğimizde almıştım. Üretim merkezlerine yakın olduğu için Tokat, Afyon ve Eskişehir'de rahatlıkla bulunabilir. Diğer şehirlerde çok yaygın olarak satılmıyor ne yazık ki. Büyük aktarlara sorabilirsiniz, haşhaşlı ekmek çıkardığını bildiğiniz fırınlardan rica edebilirsiniz, genellikle böyle ricaları kırmazlar ve kendi ham maddelerini satarlar. Bunun dışında bir de online olarak satın alabilirsiniz elbette.
Artık her şeyi her yerde bulmak mümkün diye düşünülse de her ürün için geçerli değil bu ne yazık ki. O yüzden gittiğim şehirlerdeki yerel ürünleri yerinden almadan gelmem ben pek. Yaşadığım yerde bulmam mümkün olsa da o kadar kalitelisini ve ucuzunu bulamayacağım muhakkak. Hafta sonu gerçekleştirdiğimiz Bolu ziyaretinden de keşle döndüm. Aklımda birkaç tarif var ama Boluluların önereceği keşle yapılan yerel lezzetler varsa öğrenmeyi çok isterim.





Malzemeler:
  • 1 yumurta,
  • 1 su bardağı ılık süt,
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 tatlı kaşığı toz maya,
  • 1 yemek kaşığı şeker,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 4 su bardağı un.
İçi için;
  • 1,5 su bardağı ezilmiş Haşhaş,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ.
Hazırlanışı:
  1. Yumurta, süt, sıvı yağ, maya, şeker ve tuzu karıştırma kabına alıp elinizle karıştırın,
  2. Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun,
  3. Hamuru top yapıp üzerini örtün ve sıcak bir ortamda 45 dk-1 saat dinlendirin,
  4. Haşhaşı sıvı yağ ile güzelce karıştırın,
  5. Kabaran hamuru tekrar yoğurup 2 eşit parçaya bölün,
  6. Her bir parçayı olabildiğince ince şekilde açın,
  7. Üzerlerine haşhaş+sıvı yağ karışımından sürüp rulo şeklinde sarın,
  8. Ruloları 2-3 parmak kalınlığında kesip yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin,
  9. 190 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun... 
 
Tarifi denemeden önce üst kısımda yer alan yazıyı mutlaka okuyun. Tarifle ilgili işinize yarayacak püf noktaları bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder