Fotoğrafına baktıkça bile iştahımı kabartan haşhaşlı Çörek olacak bugünün Tarifi.
Lezzetli olduğu kadar da tehlikeli bir tarif. Yedikçe yiyesi geliyor
insanın çünkü. Son bir parça, son bir parça derken tepsinin dibini
görmeniz işten bile değil. O yüzden iyisi mi misafiriniz varken yapın
siz bu güzelliği ya da yaptıktan sonra komşulara falan götürün bir
kısmını.
Bu arada Haşhaş marketlerde satılan mavi Haşhaş
tohumu değil. Ezilmiş halde satılır genelde. Ben Eskişehir'e
gittiğimizde almıştım. Üretim merkezlerine yakın olduğu için Tokat,
Afyon ve Eskişehir'de rahatlıkla bulunabilir. Diğer şehirlerde çok
yaygın olarak satılmıyor ne yazık ki. Büyük aktarlara sorabilirsiniz,
haşhaşlı ekmek çıkardığını bildiğiniz fırınlardan rica edebilirsiniz,
genellikle böyle ricaları kırmazlar ve kendi ham maddelerini satarlar.
Bunun dışında bir de online olarak satın alabilirsiniz elbette.
Artık
her şeyi her yerde bulmak mümkün diye düşünülse de her ürün için
geçerli değil bu ne yazık ki. O yüzden gittiğim şehirlerdeki yerel
ürünleri yerinden almadan gelmem ben pek. Yaşadığım yerde bulmam mümkün
olsa da o kadar kalitelisini ve ucuzunu bulamayacağım muhakkak. Hafta
sonu gerçekleştirdiğimiz Bolu ziyaretinden de keşle döndüm. Aklımda
birkaç tarif var ama Boluluların önereceği keşle yapılan yerel
lezzetler varsa öğrenmeyi çok isterim.
Malzemeler:
- 1 yumurta,
- 1 su bardağı ılık süt,
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 tatlı kaşığı toz maya,
- 1 yemek kaşığı şeker,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 4 su bardağı un.
- 1,5 su bardağı ezilmiş Haşhaş,
- 1 çay bardağı sıvı yağ.
Hazırlanışı:
- Yumurta, süt, sıvı yağ, maya, şeker ve tuzu karıştırma kabına alıp elinizle karıştırın,
- Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun,
- Hamuru top yapıp üzerini örtün ve sıcak bir ortamda 45 dk-1 saat dinlendirin,
- Haşhaşı sıvı yağ ile güzelce karıştırın,
- Kabaran hamuru tekrar yoğurup 2 eşit parçaya bölün,
- Her bir parçayı olabildiğince ince şekilde açın,
- Üzerlerine haşhaş+sıvı yağ karışımından sürüp rulo şeklinde sarın,
- Ruloları 2-3 parmak kalınlığında kesip yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin,
- 190 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder