12 Ağustos 2015 Çarşamba

Yabanmersi'nin Faydaları







Fundagiller familyasından yüksek kesimlerde yetişen 20–50 cm boylarında, odunsu çalı türü bir bitkinin meyveleri olan Yaban Mersini, Amerika, Kuzey Avrupa ve Karadeniz bölgesinin dağlık kesimlerinde bol miktarda bulunur. Kırmızıdan mor renge kadar olan meyveleri Temmuz ayında toplanmaya başlar ve Eylül ayına kadar toplanabilir.
Yabanmersininde, A, C vitaminleri ile yararlı şekerler, organik asitler, tanen, pektin ve mirtilin olarak adlandırılmakta olan bir boya maddesi ile meyveye rengini veren proantosiyanidinler bulunmaktadır. Yaban mersini çiğ meyve olarak tüketilebileceği gibi kurutularak da tüketilebilir ya da çayı hazırlanarak da tüketilebilir.


Yaban mersininin Sağlığa Faydaları:
Yaban Mersini antioksidan özelliğine sahiptir. Bu antioksidanlar hücre zarına zarar vererek hücrelerin ölümüne neden olan zararlı parçacıkları yok eder. Vücuttaki ve kanda ki zararlı toksinlerin dışarı atılımını sağlar. Hücrelerin yenilenmesini destekleyerek vücuda zindelik verir. Yaşlanma etkilerini geciktirir. Bileşiminde yer alan tanen maddesi ağrı kesici ve iltihapları giderici özelliktedir. Özellikle boğaz ağrıları ve idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinde yarar sağlamaktadır. Düzenli olarak yaban mersini tüketimi mide ülserinin, ağız ve diş hastalıklarının oluşumunun önüne geçmektedir. Antikasorejen özelliği nedeniyle de kanser hastalıklarının önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Ayrıca gözlerin daha verimli çalışmasını sağlar ve gece görüşü yeteneğini arttırır. Kalp ve damar dostu olan yaban mersini kalp krizi riskini azaltır ve damar tıkanıklığını giderir. Sinir sistemini yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği vardır.
Yabanmersinin Antioksidan Faydaları:Bugün uzmanlar tarafından antioksidan meyveler arasında üst sıralarda yer verilmekte olan yabanmersini hücre yenilenmesini destekler ve yaşlanma belirtilerinin gecikmesine yardımcı olur. Vücutta hem çevresel nedenler ile hem de yaşam koşulları nedeni ile zararlı maddeler birikmektedir. Biriken bu zararlı maddeler vücutta hücrelere zarar vererek yapısının bozulmasına sebebiyet verebilmektedir. Güçlü antioksidan özelliği ile yabanmersini bu zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlayarak hücrelerin zarar görmesini engeller. Cildi besler ve cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.
Yaban Mersini İdrar Yolu Sağlıını Korur: İdrar yolları sağlığını korumaya yardımcı olur: idrar yolunun iç duvarlarında boyunca B-Coli gibi bazı bakteri kolonilerinin yaptığı tahrişler sonucu idrar yolunda bazı komplikasyonlar meydana gelebilir, bunlar yanma hissi verir. İltihap ve enfeksiyon sonucu oluşan bu sorunlara yaban mersini ciddi anlamda fayda sağlayabilir.
Yaban Mersini Göz Sağlığını Korur: Yapılan klinik çalışmaları sonucu yaban mersinin göz hastalıklarından korunmayı sağladığı ortaya konulmuştur. Antioksidan özelliği sayesinde göz hastalıkları arasında sık yaşananmakula dejenerasyonu, katarakt, miyop, hipermetropi, kuruluk, enfeksiyonlara, retina ile ilgili hastalıklara yakalanma rsikini azaltır.
Beyin Sağlığını Korur: Değerli antioksidanlar yanında, selenyum, vitamin A, B C ve E vitaminleri açısından zengindirayrıca, çinko, sodyum, potasyum, bakır, magnezyum, fosfor, manganez, nörotik bozuklukları iyileştirebilir nöronların ölümünü engelleyebilir. Bunun dışında beyin hücrelerinin sağılığını korur ve merkezi sinir sistemi sağlığınına katkıda bulunur. Bu meyveler büyük ölçüde Alzheimer hastalığı gibi ciddi sorunlara tedavi edebildiğini söyleyen sağlık uzmanları var.
Bir çok araştırma sonucuna göre yaban mersinin beyin fonksiyonları ve sinir sistemi üzerinde olan yapıcı etkileri ıspatlanmıştır. Özellikle yaşlandıkça ortaya çıkan zihinsel hastalıklara yakalanmamak için yaban mersini tüketimine özen gösterilmesi önerilmektedir.
Yaban Mersini Kansere Yakalanma Riskini Azaltır: Yaban mersini çok iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bunun yanında çok fazla ve farklı antioksidan içerir. Ayrıca bakır ve Ellagic Asit açısından zengindir. Bu bileşen karaciğer ve kolon kanseri mücadelesinde en fazla ihtiyaç duyulan bileşenlerdendir. Bu konuyla alakalı yapaılan çalışmalar kolon kanseri hücrelerinin hızını yavaşlattığını ortaya koymuştur. Ayrıca yumurtalık kanserine yakalanma riskini %34 oranında azalttığı belirtilmiştir.
Yaban Mersini Stresle Mücadeleyi Arttırır: Yaban mersininin beyin ve merekezi sinir sistemi üzerindeki faydalarından bahsetmiştik. Yaban mersini bu özelliği ile çağımızın en amansız hastalıklarından olan stresle mücadele noktasına bünyeyi kuvvetlendirir. Bu yüzden stres kaynaklı sayısız hastalıktan korur
Yaban Mersini Çayının Faydaları:
Yaban mersini çayı bitkinin yapraklarından elde edilerek yağılır ve sağlık açısından çok faydalıdır. Yaban mersininin siyah yaprakları bol miktarda antioksidan, amino asitler ve lifler içermektedir. Çok geniş bir yelpazede sağlığa fayda sağlarlar.
Yaban Mersini Çayının kanseri engelleyici özellği vardır, kanser tümörlerini yok ederek kansere yakalanma riskini azaltır.
Yaban mersini çayının içerdiği zengin miktardaki antioksidanlar beyin sağlığını korurular. Bu nedenle, Alzheimer hastalığı veya Parkinson hastalığına yakalanma riskini azaltabilir. Günde sabah ve akşam olmak üzere tüketilen bir fincan yaban mersini çayı yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkabilecek hafıza sorunlarına yakalanma riskini büyük çlçüde azaltabilir.
Yaban mersini çayı diyabete yakalanma riskini azaltabilir. Yaban mersini çayı tüketimi insülin duyarlılığını arttırmaya yardımcı olabilir. Bu şekilde, vücut glikoz depolamak için için daha verimli bir şekilde insülin kullanır. Aynı zamanda insülin ihtiyacını azaltır ve kan şekeri düzeylerini düşürmek yardımcı olur.
Yaban mersini çayı idrar yolu enfeksiyonlarını da ortadan kaldırabilir. İdrar yolu duvarlarının zararlı bakteriler tarafından kapatılmasına engel olabilir.
Savunma sisteminin direncini arttırır. Özellikle zihinsel hastalıklar ve kanser vakalarına karşı savunma sisteminin direncini arttrırıcı özelliği vardır. Bu yüzden düzenli olarak yaban mersini çayı tüketimi önemlidir.
Yaban Mersinin Zararları: Yaban mersini genelde sağlık açısından güvenl bir besin kaynağıdır. Fakat bazı hastalıklarla mücadelee den hastalar için riskler taşıyabilir. Bu yüzden özel durumlarda tüketimine dikkat edilmelidir.
Gebelik döneminde güvenle tüketilebilir, fakat aşırı tüketimden kaynaklanan yan etkileri olması muhtemel.
Bazı sağlık uzmanları kan şekerini düşürebileceğini savunmaktadırlar. Düşük kan şekeri sorunları yaşayan kişilerin tüketimine azami derecede dikkat etmesi gerekir.
Eğer planlanmış bir ameliyat durumu söz konusu ise ameliyat tarihinden iki hafta önce tüketilmelidir. Ameilaya 2 hafta kala tüketimi durdurulmalıdır. Bunun sebebi ameliyat sonrası kan şekerini düşürme riskinin olmasıdır.
Bazı sağlık uzmanlarının yaban mersininin kolesterole olumsuz etkisi olduğunu söylemektedir.Yaban mersininin kolesterolü düşürdüğünü söyleyen uzmanlar kolesterol sorunu olanlara yaban mersini tüketimini savsiye etmiyorlar.
Tavsiyeler


Doğal ürünler yaşa, sağlığa ve diğer koluşullara bağlı olarak bazen zararlı olabiliyorlar. Bu yüzden doğru tüketilmesi gerekmekte. Yaban mersinin günde ne kadar tüketilmesi gerektiği hakkında bir bilgi yok. Bu yüzden dengeli tüketmekte fayda var.






Posted via Blogaway


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder