Adı; “Marble Cake”. Kek dilimlendiğinde iç kısmı mermeri andırırcasına alacalı göründüğü için bu ismi vermişler; yani “Mermer Kek”. Bu kek ilk olarak 19.yy’da Almanya’da yapılmaya başlanmış. Sonradan Alman göçmenler tarafından Amerika’ya taşınmış ve geleneksel Amerikan kek tariflerinden biri olmuş. Çeşitli ingilizce internet sitelerini araştırıken gördüm ki; çoğu yemek blog’u yazarı sitelerinde “Büyükanne’min Mermer Keki” diye tarifler vermişler.
Ben bu yazımda sizlerle Cordon Bleu’nün tarifini paylaşacağım. Bu kekte çikolatalı ve vanilyalı karışımın yanında üçüncü bir karışım olarak fıstıklı karışım var.
Üzerinde bazı küçük değişiklikler yaptığım tarif şöyle;
Malzemeler
Kek hamuru için
125 gr tereyağ, oda sıcaklığında
200 gr toz şeker
3 yumurta, oda sıcaklığında
100 ml süt
300 gr un
1 paket kabartma tozu
Vanilya
Mermer görünümü için
Çikolatalı karışım
30 gr kakao
60 ml süt
Fıstıklı karışım
25 gr toz fıstık
40 ml süt
Hazırlanışı
1. Fırınınızı 170°C’de ısıtın.
2. Şeker ve yumurtaları çırpın.
3. Tereyağı ekleyin ve yumurtalı şeker karışımına iyice yedirin.
4. Un ve kabartma tozunu ekleyin, çırpmaya devam edin.
5. Yarım vanilya çubuğunun içini sivri bir bıçağın ucuyla kazıyın, süte ekleyin. (Vanilya çubuğunun hikayesi başka bir yazının konusu olacak)
6. Vanilyalı sütü yavaş yavaş kek hamuruna ekleyin ve çırpmaya devam edin.
7. Kek hamurunu üç eşit parçaya ayırın, ayrı kaselere koyun.
8. Kakaoyu ve toz fıstığı ayrı kaselerde süt ile karııtırın. Sonra ayırmış olduğunuz kek hamurlarıyla ayrı ayrı karıştırın. Bu işlemin sonunda elinizde sade, kakaolu ve fıstıklı olmak üzere üç ayrı renkte kek hamuru olacak.
9. Önceden yağlamış olduğunuz dikdörtgen şeklindeki kek kalıbına sırasıyla önce sade kek hamurunu, sonra kakaolu kek hamurunu, sonra da fıstıklı kek hamurunu yayarak dökün.
10. Bir bıçak yardımıyla kalıbın içindeki kek hamurunu spiraller çizerek hafifçe karıştırın.
12. Kek piştikten sonra kesildiğinde fıstıklı kısmın görüntüsü sade kek gibi gözükmekle birlikte yiyenlerin tam olarak ne olduğunu anlayamadığı gizli bir tat verecek.
Afiyet olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder