17 Mart 2016 Perşembe

Biberiye Çayı Nasıl Demlenir?

Biberiye; içinde bulunan B2, B1, B6, B3, B12, C vitamini, D vitamini, E vitamini, K ve E vitaminleri ile besin değeri oldukça yüksek bir bitkidir.
Ayrıca rosmarinik asit ve diğer antioksindanlarla beyin fonksiyonlarını geliştiren biberiye çayı, hafızanın güçlenmesine ve konsantrasyonun artmasına katkıda bulunur.
Diğer kullanım alanları ise kabızlık, hazımsızlık, baş ağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Biberiye çayı hazırlamak için taze ve kurutulmuş biberiye yaprakları kullanabilirsiniz.

Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?

Eğer kuru biberiye kullanacaksanız ölçüsü 1 büyük fincan çay için 2 çay kaşığı biberiye, taze biberiye kullanacaksanız 1 büyük fincan çay için 1 çay kaşığı biberiye ölçüsü yeterli olacaktır. Miktarları azaltırsanız çay açık çoğaltırsanız daha kuvvetli olabilir.
Su kaynama noktasına gelince biberiyeyi koyduğunuz bardağa boşaltın ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Tadı acı gelirse balla tatlandırabilirsiniz. Bir iki damla limon veya farklı bir tat için çok az tarçın ekleyebilirsiniz.
Tavsiye edilen günlük biberiye çayı tüketimi yemeklerden sonra 1’er bardaktır.


Biberiyenin Faydaları

İçinde bulunan zengin vitaminler ile bağışıklık sistemini güçlendiren, stresi azaltan, toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olan biberiye çayını soğutarak gargara olarak kullanabilirsiniz.
Antiseptik özelliği bulunan biberiye, özellikle diş eti hastalıkları ve ağız içi yaraların tedavisinde oldukça etkilidir.

Biberiye Çayının Faydaları

Yaprak dökmeyen küçük bir ağaca benzeyen biberiye bitkisi çam kokusuna benzer kokusuyla başta balık ve et yemekleri olmak üzere mutfaklarda pek çok yemeğe lezzet vermek amacıyla baharat olarak tüketilmekte.
Yıl boyu bulunabilen taze biberiye nanenin de dahil olduğu “Labiatae” ailesindendir. Yaprak dökmeyen çalı şeklinde bir görünüme sahip olan bitki çam ağacı benzeri yapraklara sahiptir.
Biberiye bitkisi en çok hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ve hafızayı güçlendirmek için tavsiye edilmektedir.
  • Hafızayı güçlendirir
  • Konsantrasyonu arttırır
  • Hazımsızlığı giderir
  • Kabızlığı giderir
  • Toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Kan dolaşımını arttırır
  • Beyin ve kalp gibi hayati organlara daha fazla oksijen taşınmasını sağlar
  • Baş ağrısı ve migren ağrılarını hafifletir
  • Stresi azaltmaya yardımcı olur    


Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?

Biberiyeyi pek çok farklı yöntemlerle tüketmek mümkün ve bunların arasında hazırlanışı en kolay olanlardan biride biberiye çayı. Biberiye içinde bulunan antioksidanlar ve vitaminlerden faydalanmak için 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağını bir fincan suya atıp kaynatmanız yeterli. Daha iyi demlenmesi için 10 dakika kadar kaynattıktan sonra ateşin üzerinden alın ve demliğin kapağı kapalı halde 10 dakika kadar bekletin. Tatlandırmak için organik bal kullanabilirsiniz. Günde 2 bardak biberiye çayı hazımsızlık veya kabızlığa kısa sürede çözüm olacaktır.

Biberiyenin Sağlığa Faydaları

Tazelik ve canlılık veren mükemmel kokusuyla biberiye daha çok güzel yemeklerle birlikte anılsa da pek çok farklı kültürde binlerce yıldır sağlığa olan faydaları nedeniyle de kullanılmakta. Biberiyenin faydaları arasında ilk sırada bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kan dolaşımını hızlandırması, iltihap önlemesi ve astım belirtilerini hafifletmesi gösteriliyor.
Kan dolaşımını hızlandırmasının yanı sıra beyne ve kalbe giden kanı arttırarak başta hafıza ve damar tıkanıklığı sorunları olmak üzere bu iki organa ait rahatsızlıkların engellenmesinde kullanılıyor.

Biberiyenin Tarihi

Anavatanı Akdeniz olan biberiye sağlığa faydaları geniş çaplı olarak öğrenildikten sonra Avrupa’nın büyük bölümünde ve Amerika kıtasında yetiştirilmeye başlandı. Bu popülerliği kazanmasının başlıca nedeni hafızayı geliştirmeye yönelik olarak kullanılması. Hala en çok ve geleneksel olarak hafızayı güçlendirmek için kullanılmakta. Antik Yunan’da öğrenciler sınavlarda daha başarılı olabilmek için biberiye çayından faydalanmış. Eskiden Büyük Britanya’da ise biberiye bitkisi sadakatin bir sembolü olarak düğünlerde, dekorasyonda ve hediyelik eşyalarda kullanılmış.
Biberiye yağı ilk olarak 14. yy’da Macaristan’da zamanın kraliçesi için parfüm hazırlanmak için üretilmiş. Bitki 16. ve 17. yüzyıllarda sindirim sistemi sorunlarının tedavisinde kullanılmaya başlanmış ve popülerliğini bu yüzyıllarda arttırmış.
Modern zamanlarda ise biberiye geleneksel olarak kullanılan şifalı bir bitki olma özelliğinin yanı sıra bunları destekleyecek bilimsel araştırmalarında konusu olmaya devam ediyor.

Biberiye Nasıl Seçilir Ve Saklanır?

Biberiye satın alırken tavsiyemiz her zaman kurutulmuş olan yerine verdiği tat ve kokusu daha güçlü olan taze biberiye almanız. Taze biberiye adaçayı yeşiline benzer bir renkte olmalı ve üzerinde sarı veya beyaz noktacıklar bulunmamalı.
Biberiyeyi marketlerde çeşitli markalarda paketlenmiş olarak bulabilirsiniz. Ancak size yakın bir aktardan ya da pazardan almanız daha iyi olabilir. Çünkü aktar veya pazarlarda organik olarak yetiştirilmiş ve kurutulmuş biberiye bulma ihtimaliniz daha yüksek. Organik biberiye yetiştirilirken sağlığa zararlı kimyasal haşere öldürücüler kullanılmaz.
Taze biberiye buzdolabında, paketli ya da hafif nemli bir havluya sarılı halde saklanabilir. Daha uzun süre dayanmasını isterseniz (6-8 ay kadar) saplarıyla birlikte sığacağı büyüklükte bir kaba koyup üzerine su ekleyerek buzluğa atabilirsiniz. Kurutulmuş biberiye ise loş, serin ve kuru bir ortamda 6 aya kadar tazeliğini korur. Kurutulmuş biberiyeyi ağzı kapalı bir kapta muhafaza edin.

Biberiye Çayının Yan Etkileri

Biberiye alerjiye neden olan bitkiler arasında yer almamaktadır ancak gebelik ve emzirme gibi hassas dönemlerde kullanılmadan önce bir doktora başvurulması gerekir. Kolit, mide ülseri gibi kanamalı hastalıkları bulunanların ve yüksek tansiyonu olanların biberiye çayı içmemesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder