17 Mart 2016 Perşembe

Zayıflama Çaylarının Zararları

Zayıflama çaylarının kilo vermeye etkisi iki şekildedir; birincisi metabolizma hızını arttırarak gün boyu yakılan kalori miktarını yükseltmek, ikincisi ise harcanan enerjinin vücutta depolanan yağlardan gelmesini sağlayarak yağ yakılmasını hızlandırmak.
Bazı zayıflama çayları gerçekten kilo vermeye yardımcı olurken, bu çayların etkileri kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Örneğin zayıflama çaylarının pek çok aynı kahve gibi “kafein” içerir. Aşırı kafein tüketimi ise çarpıntı, uykusuzluk ve kaygılı ruh haline neden olabilir. Ya da vücuttan suyun atılmasına yardımcı olan bazı bitkisel çaylar aşırı su kaybı nedeniyle halsizliğe yol açabilir.
Tüm zayıflama çaylarının yan etkilerinin birbiriyle aynı olduğunu söylemek yanlış olur çünkü karışımları farklı olabilir. Aşağıdaki listede, genel olarak “diyet çayı” olarak satılan bazı karışımların olası ortak yan etkilerini yer alıyor.

  • Nabzı hızlandırır
  • Kalp ritmini bozabilir
  • Baş dönmesi yaratabilir
  • Aşırı su kaybına yol açabilir
  • Zihin karışıklığı yaratabilir
  • Uykusuzluğa neden olabilir
  • Kusma ve mide bulantısına neden olabilir
  • Sindirim sorunlarına ve hazımsızlığa yol açabilir
  • İshale neden olabilir
  • Mide kramplarına yol açabilir  

Zayıflama Çaylarının Yan Etkileri


İster zayıflama çayı olsun ister normal bir bitkisel çay, bu çayların tamamı vücutta bazı değişimlere yol açar. Örneğin sarı kantaron çayı rahatlatıcı bir etki yaratırken, yeşil çay içerdiği kafeinle uykunuzu kaçırabilir. Ayrıca günümüzde kullanılan pek çok ticari ilaç bitkisel çay hazırlarken kullandığımız bitkilerin özlerinden üretilmektedir.
Nasıl her aklınıza estiğinizde ilaç almıyorsanız, her aklınıza estiğinde bitki çayı da içmemelisiniz. Bu çayları tüketirken aşırıya kaçmamalı, gebelik, emzirme gibi hassas dönemlerde veya düzenli ilaç kullanmanızı gerektiren durumlarda mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
Öncelikle “zayıflama çayı” olarak aldığınız ürünün gerçekten “doğal” olup olmadığını kontrol edin. Zayıflama çayı olarak satılan çayların Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanması gerekmektedir. Ürün ambalajında bu onayın olup olmadığına bakın.

Nabız Artışı: Kafein ve benzeri uyarıcı maddeler içeren zayıflama çayları nabız artışına ve “taşikardi” denilen kalp ritim bozukluğuna neden olabilir. Zayıflama hapları gibi zayıflama çayları da iştahı azaltmak için uyarıcı bileşenler içerir. Bu uyarıcı madde vücuda girdiğinde merkezi sinir sistemini etkiler ve kan basıncının yükselmesiyle kalp damar sistemine aşırı yük binebilir. Eğer bu tip çayları içtikten sonra “çarpıntı” yapıyorsa içmeyi bırakmalısınız.
Baş Dönmesi: Nabzı yükselten uyarıcı maddeler, baş dönmesi ve kusma gibi diğer yan etkilere de neden olabilmektedir. Baş dönmesi genellikle “sersemlik” hissi boyutundadır ancak şiddetli baş dönmeleri denge kaybına, düşmeye ve yaralanmalara neden olabilir. Ayrıca araba kullanırken daha tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Otururken birden ayağa kalktığınızda baş dönmesi nedeniyle dengenizi kaybedebilirsiniz.
Zihin Karışıklığı: Zayıflama çaylarında bulunan bazı kimyasallar zihin karışıklığı yaratabilir. Kafein gibi uyarıcı maddelerin kontrolsüz tüketimi sinir sistemini etkileyerek kaygı ve strese neden olabilir.
Sindirime Etkileri: Genellikle vücuttan su atılmasını hızlandıran ve bağırsakları yumuşatarak tuvalete çıkmayı kolaylaştıran diyet çayları uzun süre tüketilirse bağırsak tembelliğine ve vücudun aşırı susuz kalmasına yol açabilir. Bağırsakların fonksiyonunu kaybetmesiyle kronik kabızlığa kadar varan sağlık sorunları yaşanabilir.
Karaciğere Etkileri: Çok uzun süreli, hiç ara vermeden ve fazla miktarda diyet çayı içmek karaciğerde ve böbreklerde kalıcı hasara yol açabilir. Bu çayların içindeki bazı kimyasalların işlenmesi sırasında karaciğer zorlanabilir ve tıpta “hepatotoksisite” denilen karaciğer tahribatı görülebilir.
Şeker hastaları, kalp rahatsızlığı bulunanlar, hamile veya emzirme döneminde olanlar, kanamalı ülseri olanlar, yüksek veya düşük tansiyonu olanlar, karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar, tiroidi olanlar, psikolojik sorunları bulunanlara ve bu hastalıklar nedeniyle düzenli ilaç kullananlara zayıflama çayları tavsiye edilmemektedir.
Çoğu insan içtiği bitkisel çayın içindeki maddelerden habersizdir ve çayı almadan önce etiketini okumak dahi karmaşık bilimsel isimlerden dolayı yeterli olmayabilir.
Sonuç olarak; zayıflayayım derken daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmamak için bu çayları tüketmeye başlamadan önce uzman tavsiyesi almak en doğrusu olacaktır.
Bitki çaylarıyla zayıflama ve yeşil çayla zayıflama sayfalarında kilo vermek için kullanılan bazı bitkisel çaylar ve yeşil çayın kilo vermeye etkisi ile ilgili daha geniş bilgiler bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder