17 Mart 2016 Perşembe

Çay Demlerken En Çok Yapılan Yanlışlar

Suyu kaynat, çayı veya bitkiyi at, biraz bekle, sonra iç… Normal çay veya bitki çayı demlemek bu kadar kolay değil. İyi demlenmiş bir bitki çayı için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Açıkçası ben çayı içmek kadar hazırlama aşamasını da seviyorum. Doğru bitkileri karıştırmak veya farklı karışımlar denemek, demleme süresini belirlemek (bazen değiştirmek), mevsime göre özel çaylar hazırlamak gibi detayları bir hobi olarak görüyorum ve sonunda tam istediğim gibi bir çay hazırlamış olmak keyfimi yerine getiriyor. Sonra mis gibi çayımı yavaş yavaş içiyorum.
Bitkisel çay hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri bu yazıda bir araya toplamaya çalıştım. Aşağıdaki yanlışlardan birini (veya bir kaçını) yapıyorsanız çayınızın tadını tam olarak alabilmek için bu yanlışları düzeltmenin tam sırası.


Bitkiyi Tanımamak: Bitkisel çaya merakınız varsa önce kullandığınız bitkiyi veya bitkileri yakından tanımalı, faydaları ve yan etkileri hakkında bilgi edinmelisiniz. Ayrıca her bitki çayı günün her saatinde içilmez. Örneğin gece saatlerinde yeşil çay içerseniz kafeinden dolayı uykunuz kaçabilir.
Bu sitede bazı bitki çaylarının faydaları, hangi sağlık sorunlarına iyi geldiği ve kullanılmaması gereken durumlar hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Suyun Sıcaklığı: Bitki çaylarının hemen hepsi 70-75 derece sıcaklıkta suyla demlenir. Eğer 100 derecelik kaynar suyu yaprakların üzerine dökerseniz yapraklar haşlanır ve çay acılaşır. Suyu kaynattıktan sonra doğru sıcaklığa gelmesi için 5-7 dakika soğutun.

Suyun Kalitesi: Şöyle keyifli bir çay içmek istiyorsanız iyi su kullanmalısınız. “Nasıl olsa kaynayacak” deyip musluk suyu kullanmayın çünkü musluk suyundaki kireç ve klor çayınızın tadını bozabilir. Ayrıca suyu su ısıtıcısında kaynatıyorsanız ısıtıcının içinin temiz olmasına dikkat edin.

Demleme Süresi: Her bitki için gereken demleme süresi farklı olabilir. Az demlerseniz çayınız tatsız, çok demlerseniz acı olabilir. Seçtiğiniz bitkiye göre önerilen demleme süresini öğrenin. Biraz alıştıktan sonra çayın tadını değiştirmek için demleme süresinde değişiklikler yapabilirsiniz.

Az veya Çok Çay: Bu durum özellikle bitkinin kurutulmuş, toz veya taze olarak kullanılacağı zamanlarda ön plana çıkar. Örneğin taze zencefilden çay yapacaksanız 1 bardak için 2-3 dilim zencefile ihtiyacınız varken toz zencefil çayı için 1 çay kaşığı (silme) zencefil yeterli olabilir. Bu nedenle daha önce tazesini kullandığınız bitkinin toz veya kurutulmuşunu kullanacaksanız ilk bardağınızı demlerken az miktarda kullanın.

Çayı Doğru Muhafaza Etmek: Kurutulmuş bitkiler veya çaylar doğru olarak saklanmazsa küflenebilir ve sağlığa faydaları ortadan kalkabilir. Çayı kuru, direk ışık almayan ve çok sıcak olmayan ortamlarda, hafa geçirmeyen bir kapta saklayın. Günlük olarak kullanacağınız bir kap belirleyin ve haftada bir büyük kaptan küçük kaba bir miktar çay alın. Bu sayede ana deponuzda bulunan çayın havayla temasını azaltarak daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.


Çayın Kalitesi: Poşet çayların hiç bir faydası yoktur demiyorum ama tam bir çay keyfi için poşet çay yerine yaprak çay almanızı öneririm. Bazen düşük kalite poşet çaylar bitkinin veya çay yaprağının kendisi yerine sadece tozunu içerebiliyor. Bunu yerine iyi bir aktar bularak yaprak çay alabilirsiniz.
Benim ilk anda verebileceğim öneriler şimdilik bu kadar. Eğer sizin de bitkisel çay veya normal çay hazırlarken yaşadığınız farklı deneyimleriniz varsa aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder