17 Mart 2016 Perşembe

Civanperçemi Çayının Faydaları

Kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetişen ve yaklaşık 80 türü bulunan papatya ailesinden olan civanperçemi Haziran ayından Kasım ayına kadar beyazımsı, pembe ve kırmızıya çalan çiçek açar. Yaklaşık 1 metreye kadar uzayabilen bitkinin bilimsel adı Achillea millefolium’dur ve Asteraceae ailesindendir. Güneşli ve sıcak ortamlarda yetişen civanperçemi çayırlarda, dağ yamaçlarında, yol kenarlarında bulunabilir. Uygun ortamı bulduğunda hızla yayılır.

  • Terlemeyi arttırarak ateş ve soğuk algınlığına iyi gelir
  • İştahı arttırır
  • Mide kramplarına iyi gelir
  • Gazı alır
  • Gastrit belirtilerini hafifletir
  • Karaciğer rahatsızlıklarında kullanılır
  • İltihabı hafifletici özelliği vardır
  • Adet dönemi ağrılarını hafifletir
  • İdrar söktürücüdür
  • Sakinleştiricidir
  • Uykusuzluğa iyi gelir


Civanperçemi Çayı Nasıl Hazırlanır?

Civanperçemi çayını taze bitkiyle, kurutulmuş halde, bitki kabuğu veya tohumlarıyla hazırlayabilirsiniz. Taze civanperçemi kullanacaksanız bir bardak çay için çeyrek bardak, kuru civanperçemi için 2 çay kaşığı, kabuk ya da tohum için 2 çay kaşığı tohum 1 çay kaşığı kabuk kullanabilirsiniz. Bu ölçüler 1 bardaklık çay için geçerli. Suyu kaynattıktan sonra içerisine dilediğiniz formda, belirtilen ölçülerde civanperçemi atarak 5 dakika demleyip içebilirsiniz.

Civanperçeminin Sağlığa Faydaları

Avrupa’da popüler bir bitki olan civanperçemi sindirimi hızlandırmak, mide ve adet dönemi kramplarını rahatlatmak, tükürük ve mide asidini arttırmak için kullanılır. Diğer geleneksel kullanım alanları arasında yara ve kanamalarda cilde uygulanması, çay formunda yatıştırıcı etkisiyle kaygı ve uykusuzluğun tedavisinde kullanılmasını sayabiliriz.
Civanperçeminin sağlık üzerine etkileri alanında yeterli sayıda bilimsel araştırma olmamasına karşın iştah kaybı, mide ekşimesi, kas spazmları, kanamalı yaraların tedavisi, terlemeyi arttırmak ve hazımsızlığa karşı kullanılmaktadır.

Civanperçemi Çayının Tarihi

Avrupa ve Asya’nın ılıman bölgelerine özgü civanperçeminin sağlık amaçlı ve yemeklerde kullanımı Truva Savaşına kadar dayanmaktadır. Bu savaşta Yunan mitolojisinden Aşil’in yaralanan askerlerinin tedavisinde civanperçemi kullanılmasını emrettiği çeşitli belgelerde yer almaktadır. Bitkinin en eski kullanım şekillerinden biride diş ağrısı için yapraklarını çiğnemektir.

Civanperçemi Çayının Yan Etkileri

Aster ailesinden bitkilere (krizantem, papatya ve yakubotu) karşı alerjiniz varsa civanperçemine karşı alerjiniz olma olasılığı yüksek. Civanperçemi cildinizi güneş ışınlarına daha duyarlı hale getirebilir bu nedenle hassas bir cildiniz varsa özellikle yaz aylarında kullanmanız tavsiye edilmez. Düşük riskini arttıracağı için hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Emziren anneler için henüz bir araştırma bulunmamakla birlikte içmemeniz daha iyi olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder