Doğru parfüm; kişinin hoşuna giden koku değil tenine en uygun kokudur.
Parfüm nasıl seçilir, parfüm nasıl sürülür, parfim nasıl sıkılır
Çoğu kişi parfüm satın almak istediğinde parfümeriye gider ve kokuları sırayla kokladıktan sonra en çok hoşuna giden parfümü satın alır. Ancak bu seçim doğru bir parfüm seçimi değildir. Sırf güzel kokup hoşunuza gitti diye bir parfüm alırsanız doğru bir parfüm seçimi yapmış olmazsınız. Esmer tenli kişilerde baharatlı kokular daha kalıcı olurken, beyaz ve buğday tenlerde ise şekerli, aromatik kokular daha etkili olmaktadır.
Parfüm seçiminde ten uyumu kadar gündelik ve iş yaşamınız da önemlidir.Örneğin bir şirkette çalışıyorsanız erkekseniz takım elbise giymek zorunda kalıyorsunuzdur. Takım elbise giyen erkeklerin vücutlarında açık bir bölge bulunmadığı için boyun bölgelerine parfüm sıkmaları gerekir, boyun bölgesinde hafif parfümlerin kalıcılığı çok uzun sürmez. Bu nedenle daha ağır parfümleri tercih etmelisiniz. Kadınsanız topuklu ayakkabı ve uygun kıyafet giyiyorsunuzdur. Topuklu ayakkabılar yürürken kaslarınız daha çok çalışır, bu da ten kokunuzun farklılaşmasına sebep olur. Bu durumda daha ağır kokular tercih etmeniz gereklidir.
Parfüm seçerken dikkat etmeniz gerekenler:
Parfüm seçerken bazı kriteleri de göz önünde bulundurmak gerekir.
- Asla başkasının üzerinde beğendiğiniz bir parfümü satın almayın; cilt üzerinde oluşan koku cildin PH değerine bağlıdır ve bu da kişiden kişiye göre değişir.
- Aynı anda beşten fazla koku denemeyin çünkü burnunuz farklı kokuları ayırdetmekte zorlanır. İki veya üç koku deneyin, önce kurutma kağıdına sıkın, beğenirseniz bileğinizin içinde temiz bir bölgeye sıkarak koklayın.
- Sabah erken saatlerde ya da yemek yedikten hemen sonra parfüm seçimine kalkışmayın. Erken saatlerde burun kokuyu tam olarak alamaz. Yemek sırasında burun yediğiniz yiyeceğin kokusu alıp bu kokuya alıştığı için diğer kokuları hemen algılayamaz. Bu nedenle yemek yedikten en az 1 saat sonra parfüm seçmeniz iyi olur.
- Öncelikle mesleğinize göre seçim yapmalısınız. Örneğin, bir yöneticiyseniz ya da bir müdürseniz, vanilyalı ya da turunçgilli bir parfüm iş yerindeki karizmanızı olumsuz yönde etkileyebilir.
- Sigara içenleri için ise dikkate alınması gereken önemli bir nokta var. Tatlı kokular kullanmamalısınız. Çünkü, tatlı koku kullanan kişiler eğer sigara içiyorlarsa, gün içinde 2-3 saat sonra parfüm kötü kokmaya, ekşimeye başlar.
- Eğer gün içinde vücudunuza parfüm sıkmaya devam ediyorsanız, daha hafif kokuları tercih etmelisiniz.
Parfüm nasıl kullanılır
Parfüm nasıl seçilir, parfüm nasıl sürülür, parfim nasıl sıkılır
- Parfümü yaklaşık 30 cm. uzaklıktan sıkınız.
- Parfümü kıyafetlerinize sıkmayınız, Parfümleri sadece vücudunuza, kokunun gelişebileceği yerlere sıkınız.
- Parfümü şişesinden parmağınızla sürmeyiniz. Derinizdeki yağ, şişenin içerisine girerek parfümünüzün kokusunun bozulmasına sebep olabilir.
- Parfümün sürülebileceği en iyi yerler ense, kulak arkası, dirseğin iç tarafı ve omuzlardır. Takım elbise giyen erkekler boyunlarına da sürmelidir.
EDT (Eau de toilette) türü parfümler yaklaşık 4 saat, EDP (Eau de parfum) türleri ise 8 saat kadar üzerinizde kalıcı olur.
Piyasada satın alabileceğiniz 3 tip parfüm vardır.
- EDT (Eau de Toilette) : % 5 - % 15 oranında (genelde %10) konsantre parfüm içerir, yoğunluğu ve kalıcılığı azdır, yaklaşık 4 saat kalıcıdır.
- EDP (Eau de Parfume) : % 10 - %20 oranında (genelde %15) konsantre parfüm içerir, kalıcılığı fazla, kokusu güçlüdür, , yaklaşık 8 saat kalıcıdır.
- Perfume : % 15 - % 40 oranında (genelde %20) konsantre parfüm içerir. En güçlü ve en pahalı ve en kalıcı olandır, tüm gün kalıcıdır.
Parfümler 3 koku yayma aşamasına sahiptir, Notalar kokunun açılma kademeleridir.
- Üst Notalar: Bu parfümü sıkar sıkmaz duyduğumuz o ilk andaki kokudur. Üst notalar, parfüm uygulandığı an duyulan koku olup etkisi ancak birkaç dakika sürer.
- Orta Notalar: Parfümü sıktıktan 5 dakika ya da daha uzun süreden sonra aldığımız kokudur. Orta notalar, üst notalar yok olduğunda ortaya çıkar ve etkisi birkaç saat sürer.
- Alt (Baz) Notalar: Yaklaşık 30 dakika sonra bu alt notanın kokusu alınır. Orta nota ile karışarak parfümün ana temasını oluşturur. Koku olarak çok zengin olan bu notadır. Orta nota kaybolmaya yakınken duyulmaya başlar. Baz notaların etkisi gün boyu sürer.
1. Light Blue - Dolce & Gabbana
2. Angel - Thierry Mugler
3. Euphoria - Calvin Klein
4. Eternity - Calvin Klein
5. Lolita Lempicka - Lolita Lempicka
6. The One - Dolce & Gabbana
7. White Diamonds - Elizabeth Taylor
8. Bright Crystal - Versace
9. Viva La Juicy - Juicy Couture
10. Tresor - Lancome
11. Alien - Thierry Mugler
12. Cool Water - Davidoff
13. Pink Sugar - Aquolina
14. Oscar - Oscar de la Renta
15. Shalimar - Guerlain
16. Obsession - Calvin Klein
17. Giorgio - Giorgio Beverly Hills
18. Flowerbomb - Viktor & Rolf
19. Burberry Brit - Burberry
20. Eclat D'arpege - Lanvin
21. Cabotine - Parfums Gres
22. La Vie Est Belle - Lancome
23. Red Door - Elizabeth Arden
24. L'air Du Temps - Nina Ricci
25. Burberry Classic - Burberry
26. Kenzo Flower - Kenzo
27. Opium - Yves Saint Laurent
28. Tommy Girl - Tommy Hilfiger
29. Burberry London - Burberry
30. Jimmy Choo - Jimmy Choo
31. Crystal Noir - Versace
32. Ck One - Calvin Klein
33. Boucheron - Boucheron
34. Demeter - Demeter
35. Jean Paul Gaultier - Jean Paul Gaultier
36. Samsara - Guerlain
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder