Sitenin adı “bitki çaylarının faydaları” olsa da, sitede yer verdiğim her bitkinin faydaları kadar aşırı tüketiminde görülebilecek zararlarına, içilmemesi gereken durumlara ve hangi durumlarda doktora danışılarak içilmesi gerektiğine elimden geldiğince yer veriyorum.
Bitkisel çaylar ve bitkisel besin takviyeleri her sağlık koşulu ve herkes için uygun olmayabilir, çünkü bazı durumlarda aynı ilaçlar gibi ve ilaçlar kadar kuvvetli yan etkiler görülebilir.
Hatta günümüzde sıkça kullanılan ilaçların önemli bir kısmı bitkilerden elde ediliyor veya belirli oranda bitki özü içeriyor.
Bu nedenle bitki çayı tüketirken içtiğiniz bitkinin özelliklerini, düzenli ilaç kullanıyorsanız çayını içeceğiniz bitkinin bu ilaçlarla etkileşime geçip geçmediğini, kısacası “ne içtiğinizi” bilmelisiniz.
Yazının başlığı “yeşil çayın zararları” ama yeşil çay sağlığa zararlı demiyorum, sadece günde 5-6 bardak yeşil çay içerseniz bazı yan etkiler yaşayabilirsiniz demek istiyorum. Aşağıda bu yan etkiler ile ilgili bazı bilgiler bulabilirsiniz.
Yeşil Çayın Zararları
Her şeyde olduğu gibi bitkisel çaylar içinde “azı karar, çoğu zarar” kuralı geçerli. Yani çok yeşil çay içmek sağlığınızı çok daha iyi yapmaz. Kararında içerek (günde 2-3 bardak) faydalarından maksimum şekilde yararlanabilirsiniz ancak aşırıya kaçarsanız faydaları yerini yan etkilere bırakabilir. Bu sadece yeşil çay için değil tüm diğer bitki çayları için geçerli.
Sindirim: Aşırı yeşil çay içmek ilk olumsuz etkilerini sindirim sisteminde gösterebilir. Karın ağrısı, mide yanması, reflü ağrılarının artması ve kabızlık gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bazı kişilerde fazla yeşil çayın şiddetli ishal yaptığı bilinmektedir. Ayrıca demir mineralinin vücut tarafından emilimini engelleyebilir. Bu nedenle demir eksikliği anemisi tedavisi görenlere yeşil çay içmeleri önerilmez.
Psikolojik Etkisi: Düzenli olarak günde 5 bardak veya daha fazla yeşil çay içerseniz bir süre sonra psikolojiniz olumsuz yönde etkilenecektir. Fazla kafein nedeniyle kaygı ve stres artar, olaylara verdiğiniz tepkiler gereğinden fazla sert olabilir. Bu rahatsızlık, stres ve sinirlilik hali yeşil çayı kestiğinizde ortadan kalkar.
Aşırı Dozda Kafein: Eğer uzun süredir günde 5-6 bardaktan fazla yeşil çay içiyorsanız aşırı kafein tüketimi nedeniyle düzenli baş ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi, kulak çınlaması, titreme, zihin karışıklığı gibi sorunlar yaşamanız oldukça normal. Hatta 1 gün içerisinde, kg başına 10-14 g kafein almak ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Fazla Yeşil Çayın Diğer Zararları
Kanama: Yeşil çay kanama riskini arttırabilir ve eğer bir kanama bozukluğunuz varsa yeşil çay içmemelisiniz. Ayrıca adet döneminde kanamayı arttırabileceği için yeşil çay içilmesi önerilmez.
Diyabet: Yeşil çaydaki kafein kan şekeri değerlerinde dalgalanmalara yol açabilir. Diyabet hastasıysanız ve yeşil çay içiyorsanız kan şekeri seviyesini daha dikkatli takip etmelisiniz.
Yüksek Kan Basıncı: Yine kafein nedeniyle kan basıncı (tansiyon) yükselebilir, çarpıntıya veya kalp atışlarında düzensizliğe yol açabilir.
Kemikler: Fazla yeşil çay içmek veya yeşil çay hapı kullanmak idrarla birlikte vücuttan atılan kalsiyum miktarını arttırabilir. Bu, özellikle osteoporoz gibi kemik yapısını zayıflatan hastalıklarda olumsuzluklara neden olabilir. Kemik yoğunluğunun azalmasına yol açan veya aldığınız kalsiyum miktarını yakından takip etmenize neden olan bir hastalığınız varsa yeşil çay içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Glokom: Yeşil çay içmek göz içindeki basıncı arttırıp glokom belirtilerinin şiddetlenmesine neden olabilir.
Gebelik ve Emzirme: Kafein nedeniyle gebelik ve emzirme döneminde yeşil çay tüketimi önerilmemektedir.
İlaç Kullanımı: Yeşil çay bazı ilaçlarla etkileşime geçebilir ve bu ilaçların etkisini istenmeyen boyutlarda arttırabilir veya azaltabilir. Aşağıda, yeşil çayla etkileşime geçen bazı ilaçları bulabilirsiniz ancak bu listede yer almayan bir ilaç kullanıyorsanız olası yan etkilerden korunmak için yeşil çayı doktorunuza danışmadan içmemenizi öneririm.
- Adenozin
- Antibiyotikler
- Doğum kontrol hapları
- Simetidin
- Klozapin
- Dipiridamol
- Disulfiram
- Östrojen takviyeleri
- Antidepresanlar
- Lityum
- Kan ilaçları (inceltici ve pıhtılaşma)
- Tansiyon ilaçları
- Şeker hastalığı ilaçları
- Nikotin bandı
- Pentobarbital
- Riluzole (Rilutek)
- Warfarin (Coumadin)
- Verapamil
Sonuç olarak yeşil çay; içerdiği antioksidanlar, vitamin ve mineraller nedeniyle pek çok rahatsızlığın tedavisinde yardımcı olarak içilebilir ve bu hastalıkların belirtilerini hafifletebilir. Ancak bazı durumlarda yeşil çayın zararları da olabileceğini unutmamak gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder