3 Eylül 2014 Çarşamba

Beslenmenin Vazgeçilmezleri


Beslenmenin Vazgeçilmezleri



Demir; insan vücudundaki en önemli minerallerden biridir. Oksijenin hücrelere taşınmasını sağlar. Demir eksikliği enerji kaybına ve kansızlığa sebep olur. Pekmez, kabuklu deniz hayvanları, fasulye ve yumurta sarısı demir açısından zengin besinlerden bazılarıdır.
Folik Asit; özellikle kan hücrelerinin üretilmesi, gelişimi ve diğer hücrelerin sağlığı ve gelişimi açışından önemlidir. Özellikle sağlıklı bir hamilelik için çok önemlidir. Çoğu sebze ve meyveden, karaciğer ve böbrekten folik asit almak mümkündür.  
Kalsiyum; sadece kemikler ve diş sağlığı için değil, aynı zamanda kalp kaslarının düzenli çalışması için de önemlidir. Vücut işlevselliğinin önemli bir kısmı için önemli olan bu mineral, badem, süt ürünleri ve yumurta gibi besinlerden alınabilir. Kas krampları ve kemik erimesi kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan bazı rahatsızlıklardır. Özellikle hamilelik ve menopoz dönemlerinde, kemik ve diş rahatsızlıklarının önüne geçebilmek için yeterli miktarda kalsiyum almak çok önemlidir.
C Vitamini; kanamalar ve yaraların iyileşmesi için hücrelerin bir araya toplanmasını sağlar. Ayrıca vasküler permeabilitenin artmasını engeller. C Vitamininin pişirilmeye karşı fazla dayanıklı olmadığı unutulmamalıdır. Çoğu sebzede ve turunçgilde bulunmaktadır. Her gün en az 200 mg C vitamini almak gerekir.   
Sodyum; asit alkali dengesizliği durumunda aşırı su kaybını engellemektedir. Sodyum kaybı genellikle aşırı sıcak bir ortamda fazla terlendiğinde meydana gelmektedir. Sodyum kaybı baş ağrısına, mide bulantısına ve ishale neden olabilir. Kan basıncı bozukluğu olmayan kişilerin günde 1-2 gram arası sodyum almaları gerekir.       
Potasyum; özellikle kalp kası kontrolü için en önemli mineraldir. Sodyumla etkileşerek kas kontrolünü sağlar ve sinirlerin işlevinin devam etmesine yardımcı olur. Muz, kayısı ve mercimek potasyum alabileceğiniz yiyeceklerdir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder