4 Eylül 2014 Perşembe

Chef Meryl's Tarator Tarifi






Püf Noktaları

Çokça sorulan tariflerden biriydi Tarator. Artık paylaşmanın vakti geldi de geçiyordu bir kere. Özellikle balıkçılarda yediklerinin aynısı olmasını isteyen okuyucularımın sayısı oldukça fazla. balıkçıların özel bir formülü veya ekledikleri ekstra bir malzeme var mıdır içine bilmiyorum. Ama dışarıda yenip de çok güzel olan yiyecekler konusunda genel bir inanışım vardır benim. İnsan eliyle yapılan yiyeceklerin lezzetli olmasının en önemli gereklilikleri taze ve kaliteli malzeme ve iyi işçiliktir.
Balıkçı veya kebapçı gibi yerler (kalitesiyle öne çıkan müesseseler için konuşuyorum) malzemelerini tam zamanında ve tam yerinden aldıkları için taze ve kaliteli malzeme gerekliliklerini zaten yerine getiriyorlar. Tam zamanı ve yeri nedir derseniz; örneğin sebze ve meyveler sabah erken saatlerde halden, iyi toptancılardan alırlar. Taze meyve-sebzeden yapılan yemekler günlerce dolapta beklemiş sebze ve meyveden yapılan yemek bir olmaz elbette. Kaliteli malzemenin tam yeri de özellikle et ve süt ürünlerinde önem kazanır. Standart toptancılardan alınan bozulmaya yüz tutmuş et veya süt ürünlerinden yapılan yemekle günlük et ve süt ürünlerinden yapılan yemeğin aynı lezzette olması beklenemez.
Kısacası dışarıda yediğiniz yemeği beğendiyseniz eğer sebebi yüksek ihtimalle malzemenin kalitesidir. Kaliteli malzemeler bir de ustasının eline düşerse parmak yedirtir o yemek.
Tarator malzemeleri kolay bulunabilen, kalite seçenekleri bol malzemeler olduğu için evde lezzetli bir Tarator yapmak imkansız değildir. Taratorun lezzetini en çok belirleyen şey olan süzme yoğurt seçimi çok önemlidir örneğin. Bugüne kadar piyasadaki birçok markanın süzme yoğurdunun tadına bakma fırsatım oldu. Lezzetleri arasındaki farklar insanı gerçekten şaşırtıyor. Kimisinden sadece yağ tadına yakın bir tat alınırken kimindeki gerçek yoğurt tadı ve kokusu işte budur dedirtiyor. İşte tarator için de size işte budur dedirtecek bir yoğurt lazım. Marka tavsiyesi vermeyi çok sevmem ama marka sorulacağından emin olduğum için ufak bir ipucu vereceğim sadece. Mavi plastik kabın üzerinde kırmızı marka yazan süt ürünleri markasının süzme yoğurdunu çok beğeniyorum.
Taratorun lezzetini belirleyen diğer önemli iki malzeme de ceviz ve zeytinyağ. Ceviz seçimi konusunda yardımcı olamayacağım ne yazık ki. Daha önce hiç ceviz satın almadım. Hangisi iyidir, neye göre seçilir konusunda hiçbir fikrim yok o yüzden. Zeytinyağını da piyasadaki seri üretimler yerine zeytinciliğin yoğun olduğu yerlerdeki yerel üreticilerden aldıysanız parmaklarınızı yedirecek bir tarator yapmanızın önünde hiçbir engel yok demektir.
Afiyetle kalın...


Malzemeler:
  • 5 yemek kaşığı süzme yoğurt,
  • 1 çay bardağı ceviz içi,
  • 3 dilim ekmeğin (tost ekmeği dilimi boyutunda) içi ,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 yemek kaşığı sirke,
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ,
  • Tuz,
  • Maydanoz.
Hazırlanışı:
  1. Ekmek içlerini küçük küçük parçalayın,
  2. Ekmek içi, ceviz, sarımsak, zeytinyağ, sirke ve tuzu mutfak robotuna alıp iyice karışıp hamur gibi olana kadar çekin,
  3. Bir karıştırma kabına alıp üzerine yoğurdu ekleyin ve iyice karıştırın,
  4. Kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder