15 Eylül 2014 Pazartesi

Beyrut’a davetlisiniz!

‘Ortadoğu’nun Parisi’ Beyrut’a davetlisiniz!
Kültürel zenginliği, coğrafi yapısı, Paris'i aratmayan butikleri, sabahın ilk ışıklarına kadar eğlencenin sürdüğü kulüpleri ve lezzetli mutfağı ile ünlü Lübnan'ın başkenti Beyrut’a hayran kalacaksınız!


Burası bir ortadoğu ülkesi, düzen tertip disiplin aramayın çok fazla. Özellikle trafikte. Bir çok yerde trafik ışığı yok, karşıdan karşıya geçmek zor. Araçlar sinyal, dikiz aynası vs... kullanmıyorlar. Çok fazla araba var ve her an bir yerde kaza olabilir.
Karışık
bir trafik, her yer araba!





Hamra'nın sahil kesimi yani kordon boyuna Corniche (Korniş) deniliyor. Deniz kenarında yürüyüş yapanlar, bir şeyler içip keyifine bakanlar var hep. Siz de burada yürüyün, Akdeniz'e bir de buradan bakın. Corniche'in uzak bir kısmında Beyrut'un simgesi olabilecek yapıda Güvercin Kayalıkları, yani Pigeon Rocks var. Cornishe deki ev fiyatlarının 8 milyon dolardan başladığından bahsettiler. "Altı üstü bir apartman dairesi, yalı bile değil"  diye şaşırsak da, arap camiasının özgürlüğüne düşkün zenginlerinin ilk adresiymiş Beyrut.


Corniche
Pigeon Rocks
Corniche'in Downtown'a yakın kısmında bir marina var. Buraya Zaitunay Bay deniliyormuş. Yürürken bir yanınızda deniz ve lüks yatlar, bir yanınızda lüks restoranlar ve onların arkasında yükselen ışıl ışıl binalar olacak.
 
Zaitunay Bay

Zaitunay Bay
Downtown'a gelirsek, lüks mağazalar, tertemiz sokaklar, sepya tonunda binalar hep burada. Tam ortada daSouks de Beirut alışveriş merkezi var, ama üstü açık, sokakların devamı gibi duruyor. Downtown'da tam ortadaPlace de l'Etoile yani yıldız meydanı var, ortada Rolex saat kulesi yükseliyor. Hamra ile bu bölge arasında büyük fark var.
Downtown sokakları

Saat kulesi
Uzaktan Muhammed el Emin Camisi'nin kubbesini görüyoruz bu meydanda. Yakınına gidip fotoğraf da çektik. Sultan Ahmet Camiinden esinlenerek yapılmış dediler. Kubbesinin mavi olması da ondan olsa gerek...
Muhammed El Emin Camii
Muhammed el Emin Camisinin yanında Rafic Hariri'yi anma merkezi var. Hariri 2005 yılında bir suikaste kurban gidiyor, Beyrut'da deniz kıyısında bir patlama oluyor ve bu patlamada hayatını kaybediyor. Lübnanlılar da 2. kurucularına böyle bir mezarlık ve anma merkezi yapıyorlar. Bana biraz ilkel geldi, çünkü anma merkezi dediğim yer aslında bir çadır. Heralde inşaatı devam ediyordur.
Rafic Hariri mezarı
Gammayzeh (Camayze) diye bir bölge var ki gece hayatının nabzını tutuyor. Bir çok pub ve restoranın olduğu bölgede siz de bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Bir başka  Beyrut semti de Achrafieh. Ben bunu nasıl telaffuz edeceğim diye düşünürken şoforümüzden öğreniyorum, bildiğimiz "Eşrefiye" imiş burası, tabi biraz arap aksanı yaparsanız daha düzgün olur. Burası da güzel evlerin, lüks restoranların ve ABC alışveriş merkezinin olduğu semt. Haritamız ayrıntılı olmadığı için yine rastgele girip çıkıyoruz sokaklara. ABC mall u geziyoruz. Markalar bizdekilere benzer, fiyatlar da hemen hemen aynı. Yine de gezilebilir.

Beyrut'ta "o müze", "bu köprü", "şu heykel" gibi çok ünlü yapılar yok aslında. Daha çok "o bar", "şu restoran" var :) Hal böyle olunca biz de kendimizi yemeğe verdik. Lübnan mutfağının 3 önemli mezesiyle tanıştık gider gitmez:Humus, Tabbule, Fattoush. Bu 3ü sofralarımızın vazgeçilmezi oldu orada. Bunların yanında kebap veriliyor bazı geleneksel Lübnan restoranlarında. 

Yemeğin yanında nargile içenler var, yanında içmeseler bile sonrasında içmek lazım! İç mekanlarda nargile ve sigara serbestti, ama güzel restoranlarda havalandırma da iyi oluyor, pek rahatsız olmadık.
Lübnan'daki yeme felsefemi anlatan graffiti
Bütün Beyrut gezi bloglarında KARAM ve Abdel Wahab adlı restoranlara rastlayacaksınız. Beirut Souks'a çok yakın olan Karam'a biz de gittik. Burası bildiğimiz kebapçı konseptinde, yemekleri lezzetli. Yemeğin yanında Lübnan rakısı "arak" da isteyebilirsiniz. Üst katında veya hava güzelse dışarıda nargile servisi var.
 

Flafel de önemli bir atıştırmalık Beyrut'da. Restoranlarda değil, sokakta küçük Flafel dükkanlarında satılıyor sadece. Abc Mall un karşısında Flafel Freiha da 12 tanesi 5000 LL.

Bir de meşhur kahvaltılıkları var "manouche". "Man-nuuş" gibi yazabilirim okunuşunu :) Yuvarlak ince hamur üzerine peynir veya zahter veya her ikisini de koyuyorlar. Peynirli zahterli lahmacun gibi düşünebilirsiniz. Zahterle önceden yapmış olduğumuz GAP turunda tanışmıştık, toz şeklinde bir kahvaltılık. Kekiksi bir bitkiden elde ediliyor, baharat olarak satılan çeşidi de var. Mannuşu, Lübnan fast food zinciri Barbar' da bulabilirsiniz. Barbar İstanbul'daki Bambi gibi. Hamra'da yerini sorun, bir kahvaltınızda peynir ve zahter karışık olanından deneyin diyorum.

Zahterli olan
Corniche'de deniz manzarasına karşı kahvaltı etmek isteyenlere önerilen mekan Casablanca idi. Burası 2. katta yer alan bir kafeymiş, girişini biraz zor da olsa bulduk. Gel gör ki saat 10 da açılıyormuş. Biz 9'da kapısına dayanıp kapalı olduğunu görünce onun alt katındaki kafede yaptık kahvaltımızı. Orası da güzeldi.

Gece hayatı da çok meşhur Beyrut'un. Gece hayatının en önemli merkezi Gammayzeh caddesi ve civarıymış Hakikaten de cumartesi gecesi çok canlıydı ortalık.

Music Hall diye bir kabare tipi canlı gösteri çok tercih ediliyor. Saat 11'den önce orada olmak gerekiyormuş, giriş 60 dolarmış, 4 içecek hakkınız varmış. Ben pek bir yorgundum bu gezide, gece eğlencesine ve hazırlığına üşendim. O yüzden gitmedik, ama siz benim gibi yapmayın, gidin.

Çok ünlü gece klüplerine de ev sahipliği yapıyormuş Beyrut. Araştırırken Sky Bar'ın adına çok rastladım, amanisan ayında henüz açılmamıştı. B 018 de diğer bir popüler gece klübü. İç savaş zamanında müzik ile halka terapi yapma amacıyla kurulmuş. Burada hayat 2'den sonra başlıyormuş, şık giyinmek şartmış!

Yeme içme faslından sonra gelelim çevre gezilerine. Beyrut'dan şehir dışına düzenlenen 2 ayrı tur rotası var:
"Harisa & Jeita & Biblos" ve "Baalbeck-Anjar & Ksara". Türk tur şirketleri Beyrut'da bu rotaların her biri için kişi başı 70-90 euro arası para alıyormuş. O yüzden bizimle aynı anda Beyrut'a giden Türklerle takılmayı düşünmedik. Trip advisorda çok önerilen "Lebanon Tours and Travels" adlı yerel şirket ile bağlantıya geçtik ve Jeita turu kişi başı 30$ a, Baalbeck ise 35$ a geldi. Fiyatlar kaç kişi olduğunuza göre değişiyor. Gittiğimiz yerlerde giriş biletlerini kendimiz aldık, fiyata dahil değil.

Şirket size bir araba ve İngilizce konuşan şoför tahsis ediyor. Şoför sizi gezdiriyor gün boyu. Şirketin sahibi Hüseyin gezdirirse çok şanslıymışsınız, trip advisorda onu çok övmüşler. Bizim şoförümüz Şaban diye bir adamdı. Biz ondan da memnun kaldık. Özellikle babamla çok iyi anlaştılar, kahkahalar gırlaydı.



 Harisa & Jeita & Biblos:

"Jeita Grotto" denilen Jeita mağarası karstik oluşumlar ile şekillenmiş bir yer. Yukarı ve aşağı olmak üzere 2 adet mağara var. Yukarı mağaraya teleferik ile çıkıyoruz. Mağara içinde fotoğraf çekmek yasak olduğu için girişte fotoğraf makinelerini koyabileceğimiz kilitli dolaplar yapmışlar. Biz yanımıza almamıştık, telefonlarımızı da arabada bıraktığımızı söyledik.

Yukarı mağara 1958 yılında keşfedilmiş, 2200m uzunluğa sahip olmasına rağmen bunun 750m lik bölümü yürüyüş yolu ile ziyaretçilere açıkmış. Daha da ilerledikçe oksijen seviyesi düşüyormuş. Aşağı mağara içinde ise elektrik motorlu tekneler ile geziliyor. Yerinizi en önden kapın, gerekli yerlerde başınızı eğmeyi unutmayın! Jeita'da fotograf çekmek yasak olduğu için görselleri googledan aldım. Gerçekten muhteşem bir yer, Beyrut'a gelip buraya uğramamazlık etmeyin. Beyrut'dan çok da uzak değil zaten. Giriş 12$ idi.

Yukarı Jeita

Aşağı Jeita
Günlük turumuzun 2. durağı Harissa. Beyrut'un komşusu sayfiye şehri Jounie'ye gidiyoruz, burası yazın çok kalabalık oluyormuş. Jounie'den bindiğimiz teleferik bizi 650 m yükseğe çıkarıyor. Teleferikle yukarı çıkarken muhteşem şehir ve deniz manzarasına bakıyorsunuz. Ama yükseklik korkusu olan için zor bir yolculuk! Teleferik bazen anayolun üstünden gidiyor, bazen apartmanların çok yakınından geçiyor.

Teleferik ile ulaştığımız noktada manzara

Harissa tepesine ulaştığımızda bizi bir kilise ve üzerine inşa edilmiş Meryem Ana heykeli karşılıyor. Burada yağmura yakalanıyoruz, o yüzden 1-2 poz fotoğraf çektiğimizi kar bilip hemen aşağı iniyoruz. Buraya çıkış 9$ idi.

Harissa'da Meryem Ana heykeli
En son durağımız ise yaklaşık 20 dakikalık (18 km) bir yolculuk ile deniz kıyısında yer alan antik Finike liman şehriByblos. Burada kale var, çarşısı şirin, bir de balık restoranları popüler. Bloglarda Chez Pepe Restoran önerilmiş olsa da biz Şaban'ın tavsiyesi ile Chez Pepenin hemen yanındaki Sultan Al Mina adlı restorana gittik. Çok da beğendik. Hatta dünya küçük, ne zamandır Türkiye'de görüşemediğimiz Ozan ve Gökçe karşımıza çıkıverdi bu restoranda, çok mutlu olduk.



Biblos çarşısı
 
Biblos'ta Lübnan mezeleri, balıktan hemen önce
 
Biblos'ta manzaramız
Bu tur Beyrut'a yakın güzergahları içerdiği için yollarda çok zaman geçirmiyorsunuz. Hem de işiniz erken biterse Beyrut'a erken geri dönebiliyorsunuz. Şaban bizi Beyrut'da da gezdirdi artan zamanda.

Baalbeck & Anjar & Ksara:
Ünlü Bekaa Vadisine gidiyoruz. Bu turda yolumuz uzun, yolculuk 2 saate yakın sürüyor. Trafik berbat. Tek şerit gidiş, tek şerit geliş. Sollamalar tehlikeli olabiliyor. Yolda giderken Suriyeli mülteci kamplarını, Filistinlilerin kamplarını görüyoruz. İnsana en büyük kötülüğü yine insanlar yapıyor, bazılarının böyle bir yaşama nasıl mahkum edildiğini sorguluyoruz.

Beyrut'un dışına çıkınca çok daha ilkel bir görünüm hakim. Türkiye'yi Lübnan'dan kat kat üstün buluyoruz.
 
Yolda rastladığımız ilginç bir gelin arabası, evleneceklerin dikkatine!
 Tarihçesi 9000 yıl öncesine dayanan Baalbeck'e vardığımızda kocaman bir antik şehirle karşılaşıyoruz. Heliopolis olarak da bilinen Baalbeck, Roma İmparatoru Constantin’in 4.yy da imparatorluğun gücünü ve ihtişamını göstermek adına başkent Roma’dan sonra inşa ettiği en büyük çok tanrılı dini merkeziymiş. İçerisinde Venüs, Jüpiter ve Bacchus adına adanmış 3 tapınak bulunuyor.



                                                                            Baalbeck


Baalbeck
Burası muhteşem bir ören yeri, bu kadar büyüğü ve güzeli zor bulunur diyor, uzak olmasına rağmen gitmenizi tavsiye ediyorum.

Burdan sonra yolumuzun üstüne Ksara şarap fabrikası var. İçerisindeki mağara Romalılar döneminde bile varmış. Mağaranın sabit sıcaklığı ve nem oranı şarap saklamaya uygun olduğu için mahzen olarak kullanılıyor. Burada şarap tadımı yapıp beğendiğinizi satın alabiliyorsunuz. Lübnan rakısı "Arak" da satılıyor.





Ksara şarap mahzeni
Biz Anjaar kasabasına gitmeyelim dedik, Beyrut'da biraz alışveriş yapmak istiyorduk. Şarap fabrikasından sonra Beyrut'a döndük.
Son olarak Beyrut'un ilginç balkonlarına değinmek istiyorum.
Bazı balkonlarda hayat vardı, hava soğuk olmasına rağmen.




Balkonda uyuyanlar, kahvaltı edenler

Bir çok balkonda perdeler vardı, güneşten tozdan korunmak için deseler de daha çok bayanların dışarıdan görünmemesi içinmiş.






Downtown'daki balkonlar
Sosyal ve ekonomik farklılığın bol olduğu böyle bir yerdi Beyrut, Lübnan...

Hep Avrupa'ya gitmekten sıkılanlara, vize almaya üşenenlere, farklı bir kültürel deneyim yaşamak isteyenlere, eğlenmeyi sevenlere tavsiye ederim!



Beyrut 
Uzun yıllar Ortadoğu'nun ekonomik, fikri ve kültürel merkezi olan Beyrut, Lübnan İç Savaşı sonucu bu özelliğini kaybetti, şimdi yeniden onarım sürecinde.1,5 milyonun üzerindeki kozmopolit nüfusu Hıristiyan, Müslüman, Arap, Filistinli mültecileri, Suriyeliler ve az da olsa Ermeniler’den meydana geliyor. Son yıllarda iş imkanlarının artmasıyla Fransız, İngiliz ve Amerikalılar’ın da yerleşmeye başladığı topraklar bir zamanlar Doğu’nun Paris’i olan şehrin yeniden hareketlenmesini sağladı.

ULAŞIM
Bir zamanlar adından doğunun Paris’i olarak bahsettiren Beyrut topraklarına en avantajlı fiyatlarıyla Pegasus ils vardınız. Doğu’nun Limanları’ndasınız. Ne yazık ki Rafic Hariri Havaalanı’nda ne sizi bekleyen bir otobüs ne de hızla giden bir tren bulacaksınız. 

Havaalanından şehre varmanın tek yolu kapıda bekleyen taksilerle 50$ olmaz, 20$’a anlaşalım diye pazarlık yapmak, ya da önceden ayarlanmış olduğunuz arabanın direksiyonuna geçmek.



Taksi Lütfen!
Beyrut içinde herhangi bir yere gitmenin bedeli 10 Lira, bu aşağı yukarı TL ile aynı şeye tekabül ediyor. 5$ vererek de mevzuyu kapatabiliyorsunuz. Taksimetre arabalarda yok. Bu yüzden pazarlığınızı binmeden önce yapmanızı öneririz.

Genellikle Beyrut taksileri minibüs usulü çalışıyor. Herhangi bir yerden el kaldırarak 1-3 Lira arasında vererek, eğer taksinin istikametindeyseniz istediğiniz yerde inebiliyorsunuz.

Siz taksiye binmiş otelinize giderken, şöför yanınıza müşteri alırsa şaşırmayın.

YEME-İÇME
Dünya çapında ünlü Lübnan yemeklerinin anavatanındasınız. Elbette kısıra benzeyen ama daha maydanozlu ve domatesli tabule; çam fıstığıyla ve sıcak gelen humus; patlıcan salatasının Beyrut şubesi olan babaganuş; içli köfteye benzeyen kebbeh yiyeceksiniz. Peki hangi lokantalarda, şimdi o soruları yanıtlayalım…

Sabah seansında…


Leila. Lübnan mutfağı. Öğle yemeğine. Mezeler müthiş (ABC Mall, Achrafieh).
Karam. Kebap tarzında bir akşam yemeğine. Rezervasyon şart. (Bazerkan St. Downtown)
Centrale. Mutfak Fransız Fusion. Gitmedim ama mimarisinin ve yemeklerinin muhteşem olduğunu duydum. Bir dahaki sefere kesin gidilecek. Rezervasyon şart. (Rue Mar Maroun, Saifi Village)
Lord of the Wings. Benim gibi kanat hastalarına. 15 çeşit soslu kanatları varmış. Bir sonraki Beyrut ziyaretinde öğlen gidilecek yerlerin başında.
Fuddruckers. Canınız koskocaman bir Amerikan burgeri çekerse diye.(Dbayeh Hwy, Dbayeh)




Casablanca
Rezervasyon, bazı durumlarda aylar öncesinden şart. Casablanca’da omlet yanında bellini ısmarlanacak, sonra da yanınızdakinin bloody marry’si kıskanılıp bir tane de bana yolla diyeceksiniz. 
Rue Dar el-Mreisseh, Ain el-Mreisseh
Tel: 01 369 334

Le Bar à Thym
İngiliz ya da İskandinav usulü kahvaltıdan, kreplere… Burası kahvaltı sevenler için bir cennet niteliğinde. Özellikle nutella spesiyalleri akıllara zarar.
Gouraud Str, Gemmayzeh.
Tel: 01 572205

Secteur 75 2028
Aynı zamanda akşam yemekleri için de tercih edilen bir lokanta olan Secteur 75’in brunch menüsünde sorbet, ıspanaklı ya da somonlu Eggs Benedict, tütsülenmiş hindili krep gibi seçenekler var. 
Ibrahim Pacha Str, Mar Mikhael
Tel: 01 575675

Bread Republic
İsterseniz oturmak için birkaç masası var ama yürürken pastahane usulü lezzetler kemirmek isterseniz uğrayıp poğaçalarından ya da kurabiyelerinden almalısınız. Güne erken başlayanları düşünüp 7:30’da dükkanı açıyorlar.
Nehme Yafet Street ve Hamra Street köşesi
Tel: 01 739040

Öğle arasında…

Leila
Öğleden sonra Leila’nın kahvesinde tavla atıp elmalı-tarçınlı nargile tüttürebilirsin ama bizim önerimiz öğle yemeği için restoranında masayı döşetmen. Baharatlı patates, muhammara, babaganuş, etli humus efsane. Yemeğin sonunda gelen lokumlardan güllü olanı benzersiz.
ABC Mall, Achrafiyeh202c202c
Tel: 01 216890

Café Hamra
Müslüman bölgesinin göbeğindeki bu kahvede oturmalı, açık büfe salatalarından da kendinize bir tabak yapmalısınız. Yanınızda nargile içenlere sorarsanız vişneli ya da kahveli enfes diyeceklerdir.
Hamra Main Road
Tel: +9611348999

Falafel M.
Anthony Bourdain’in de uğrak yeri olan Falafel M. Şehirdeki en iyi falafelci olarak ün salmış. Bu küçük dükkan 1950’lerden beri aile tarifine göre bol baharatlı falafel yapıyor. 
Damascus, Bechara el Khoury

Falafel Freiha
Falafel konusunda bir diğer leziz mekan Achrafieh bölgesindeki Falafel Freiha. Pita ekmeğine tahin, maydanoz ve ince kıyım sebzelerle çeşitlendirilmiş falafelli sandviçi afiyetle yiyeceksiniz. 
Hayek Building Nazlet Salam Caddesi

Le Chef
Anthony Bourdain’in bile parmaklarını yediği bu esnaf lokantasında her gün başka bir menü var. O gün çıkan yemekler içinden istediğiniz seçin ve krem karamel’ini asla es geçmeyin. 
Gouraud Str
Tel: 01 445373

Lord of the Wings
Tavuk kanatı seviyorsanız, mekanınız burası. 15 çeşit ayrı sosla yapılıyor ve birini denemezseniz aklınız kalıyor. Tavuk sevmeyenler burgerlerin de tadına bakabilir.
Gouraud Str, Gemmayzeh
Tel: 01 567666

Balima
Burası Beyrut gençlerinin buluşma yeri. Zencefilli kahve ile açtıkları öğle menülerini mercimekli ördek salatası ve salamlı kişle kapatıyorlar. Arka plandaki müzikte Amy Winehouse ezgileri var.
Ghalghoul Str
Tel: 01 985295

Akşam vakti…

Abdel Vahab
Beyrut’un her yerinde olduğu gibi nargile, her türlü meyveli ve baharatlı çeşidiyle yemeğin başında masanıza geliyor. Ardından bol maydanozlu tabule, etli humus, dünyanın hiçbir yerinde bulamayacağınız ve ikinci tabağı "doyacaksınız getirmeyelim” ikazlarına ragmen isteyeceğiniz babaganuş. Devamında ortaya karışık bir kuzu tabağı isterseniz, bu geceyi mutlu geçireceksiniz. 
Abdel Wahab El Inglizi
Tel: 009611200550

Karam
Ne olduğu konusunda kesin bilgiler olmamakla beraber masanıza gelen, ekmeğin üzerine sürmelik, bol sarımsaklı sosla açılıyor yemek; Lübnan rakısı Arak’la beraber tüketilen mohammara ile devam ediyor; finali elbette bol roka, turp, domates, taze soğanla gelen et tabağı yapıyor.
Souk El Bazerkan
Tel: 04 339 9789

Corleone Trattoria
Duvarlarda Baba filminden çıkma Marlon Brando fotoğraflarını bulacağınız bu İtalyan lokantasında özellikle taş fırından çıkma pizza ve calzone’lar popüler.
Gourand Street, Gemayzeh
Tel: +961 1 576 057

Julia’s
Romantik bir akşam yemeği için gitmeniz gereken bir bistro burası. Et ve şarap menüsü, şehrin Art Nouveau binalarında olduğu gibi Fransız esintili.
Abd Al Wahab Al Inglizi street, Achrafieh
Tel: +9611219539

Cocteau
Pahalı olmasının önemi yok, iyi bir yemek istiyorum diyorsanız, adam başına bir garson düşen Cocteau’da Fransız yazarlarından alıntılar olan duvarlar arasında akşam yemeğinizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Palladium Building, Downtown
Tel:+9611616617

365 Restaurant
Her güne bir yemek konseptiyle yıl içinde 365 ayrı yemek çıkaran bu restoranın taze meyvelerle yaptıkları kokteylleri de mükellef.
ABC Mall, Dbayeh
Tel: 04 444365

ALIŞVERİŞ
Beyrut sizi konsept dükkanları, Downtown’da sıra sıra dizili ünlü markaların müze kıvamında bakılmalık vitrinleri ve dünyanın hiçbiryerinde görmediğiniz yerel el işçileriyle oldukça şaşırtacak

Beirut Souks
Downtown’da bir alışveriş kompleksi. Her yerde görmeye alışık olduğumuz markaların yanı sıra, Chloe, YSL, Jimmy Choo, Stella McCartney ve Christian Louboutin gibi markaların monogram mağazaları var. 

IF Boutique
Yohji Yamamoto, Comme des Garçons, Maison Martin Margiela ve Rick Owens gibi markaların olması ne kadar cool bir mağaza olduğunun apaçık göstergesi.
Abdel Aziz St. Hamra

Plum
Beyrut’un en konsept ve en cool 2 butiğinden biri burası. 700 metrekarelik bir moda cenneti. Marka mixinde Charlotte Olympia, Alexander Wang, Acne, Hakaan, Altuzarra, The Row, Proenza Schouler ve çok daha fazlası var.
Berytus Bldg, Park Ave, Downtown

Boutique 1 
Kıyafet, aksesuar, ayakkabı, çanta, kitap, mum, defter, isteyebileceğiniz her şey bu mağazada. Markalar arasında Chloe, Alexander Wang, Carven, Erickson Beamon, Equipment, Halston Heritage, Jason Wu, Maison Michel, Rag & Bone... ve daha fazlası var. Mağazadan çıkınca da karşınızda dizilen yan yana Lanvin, Balmain ve Isabel Marant vitrinleri bir moda cennetinde olduğunuzun işareti.
2 Park Ave, Downtown

ABC Department Store
Achrafieh’deki Orta Doğu’nun ilk alışveriş merkezi olan ABC Mall’un Beymen tadındaki department store’u kendisi. Kadın ve erkek çağdaş markalarının yanı sıra kitapçısı ve kozmetik bölümü de mevcut.

Cream  
Kıyafetlerden çok mağazadaki aksesuarlar ilginizi çekecek. Kendinize buradan Beyrut hatırası olarak Henry tasarımı Fatima'nın elinin olduğu bileziklerden alabilirsiniz.
Saifi Village

Moon
Kadın ve erkek sokak giyimine dair markaların bulunduğu butikte jean bölümü oldukça geniş.
Saifi Village

Johnny Farah 
El yapımı deri ayakkabılar, çantalar, kemerler, cüzdanlar satan dükkanın ayakkabılarına, bir de lastikli cüzdanlarına aşık olacaksınız.
Saifi Village


Sarah’s Bag
Sarah Beydoun ile Sarah Nakhouli’nin hapishanelerdeki kadın mahkumlar tarafından yapılmış Ümmü Gülsüm fotoğrafları, eski Arap filmlerinden sahneler ve Beyrut sokaklarının imajlarıyla süslü çantaları sattıkları Sarah’s Bag isimli butikten bir Beyrut hatırası portföy almak isteyebilirsiniz.

Papercup
Şehrin en bilinen kitapçı zinciri Antoine’ın sahibinin torunu da Beyrut’un en butik kitapçısını açmış. Gemmayzé’deki Papercup’ta İngilizce, Fransızca ve Arapça kitaplar ve dergiler bulabilirsiniz. İçinde küçük bir de cafesi olan Papercup’ta oturmak isteyeceksiniz
Agopian Building, Pharaoh Str. Mar Mikhael

Bokja
Doğu’nun tarihi yansıtan ikinci el ve antika tekstillerini ve kumaşlarını kullanarak hem çağdaş hem de etnik mobilyalar yaratan ve Türkçe’de "bohça” anlamına gelen dükkanda hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.
Saifi Village

Souk el Ahad
Pazar günleri kurulan bu bit pazarında, harika antika ya da ikinci el parçalar bulamayacaksınız. Ancak fotoğraf çekmeyi ve insanların içinde dolaşmayı seviyorsanız mutlaka gitmelisiniz. 

Al Rifai
Kuruyemiş, kahve, marzipan ve çikolata almak için Al Rifai’nin 27 satış noktasından birine gitmelisiniz. Eğer şehirde vakit bulamazsanız, havaalanında da var.

Kitsch
Gemmayzé’nin stil sahibi küçük bir butiği burası. Gouraud’a açılan ara sokaklardan birinde, 20.yüzyıl başına ait taş bir konaktaki bu butik içerisinde bir de café bulunuyor. Kadın ve erkek kıyafetleri, ayakkabı dışında kitap ve aksesuar da var.

KONAKLAMA

Phoenicia Beirut Hotel
Gym, jakuzi, spa, açık hava havuzu gibi pek çok imkan sunan, geniş odalarında körfeze bakan manzarasıyla hayranlık yaratıyor.

Le Commodore
Konforlu bir seyahat yaşamanız için her türlü aktivite düşünülmüş olan otelde bir golf sahası bile bulunmakta. 

Four Seasons
Dünyanın her yerinde verdiği lüks ve huzurlu servislerle kalanları mutlu eden zincirin, Beyrut şubesinde de bu gelenek değişmeyecek. 

Le Bristol
Şehrin orta yerinde, her yere yürüme mesafesinde kendinizi  bulabilirsiniz.

35 Rooms
İki kişilik odalar ya da dört kişi kalabileceğiniz süitler. Evinizde kalıyormuş duygusu yaratan otelde herkes İngilizce konuşuyor ve her türlü probleminize care buluyor.

Saifi Gardens
Özellikle gençlerin uğrak yeri olan bu hostel çalışmak, dünyanın her yerinden insanlarla tanışmak, avluda kitap okumak isteyenler için düşünülmüş.

Mayflower
Amerikan Üniversitesi yakınlarında kurulmuş olan bu otel içerisinde 3 ayrı restoran 24 saat hizmetinizde.

Milli Müze
Beyrut öyle müzeler şehri değil. Resmi açılışı 1942’de yapılan Beyrut Milli Müzesi 6.000 metrekarelik kocaman bir alanda ülkenin Finikeliler’e kadar uzanan tarihinden günümüze arkeolojik mirasını sergiliyor. Müze Pazartesi hariç hergün saat 17:00’ye dek açık. İçerisindeki müze dükkanında da güzel hediyelik eşyalar bulmak mümkün.

Byblos
Bir balıkçısı kasabası olan Byblos’ta Pepe’nin yerinde dünyanın en güzel balıklarını yiyebilir, hediyelik eşyalar bulabilir, tarih arasında gezintiye çıkabilirsiniz. Yaz aylarında Bay 183’te insanlar tüm gün denize giriyor, akşam club’a dönüşen ortamlarda dans ediyor.

Plajlar
Beyrut özellikle yaz aylarında oteller önünde ve Byblos yolunda kurulmuş plajlarında güneşlenenlerle ünlü. Bunlar içinde Riviera ve Lebbeach gibi popüler ve parayla girilenler Çeşme kumsallarını anımsatıyor.

Beirut City Center
Joseph Phillippe Karam’ın 1960’larda yaptığı bombalardan fazlaca nasiplenmiş Beirut City Center adlı yumurta şeklindeki tiyatro ve sinema binası sanat turu sırasında görülmeli.

Place d’Etoile
Yıldız Meydanı olarak Türkçe’ye çevrilen, şehrin orta yerinde, bombardımanlardan sonra yeniden yapılmış olan bu meydanda Rolex saatini göreceksiniz.

Corniche
Haftasonları Beyrut halkının koşu, yürüyüş, denize girme, sandalla açılma, bisiklete binme, kumsalda voleybol oynama alanı olan kordon boyunda yürürken kendinizi bir sahil ksabasında gibi hissedebilirsiniz.

Güvercin Kayalıkları
Karadan, doğa koşulları nedeniyle ayrılmış iki kaya parçası burası. Gün batımında fantastik görünmesi haricinde bir numarası yok. İsterseniz botlarla size yakınlarına götüren kayıkçılar var. 

Harissa
Pazar günü hava güzelse şehre yarım saat uzaklıktaki Harissa’ya gitmelisiniz. Hergün sabah 10:00’dan akşam 22:00’ye dek açık olan teleferiğe binerek binalara dokunacak kadar yakından geçip Meryem Ana Heykeli’nin seni karşıladığı tepeye çıkabilirsiniz. 

Jetta
Dünyanın en büyük kireçtaşı mağaralarından biri olan Jetta, Beyrut’a 18 km. mesafede. 11,550.00 LL ödeyerek hem üst hem alt kattaki mağaraları gezebilirsiniz. Buraya ulaşım için tek seçenek ise taksiye gidiş-dönüş 40 Dolar ödemek.

Art Lounge Bookstore
Sergisine, film gösterimine, geceleri disko seansına denk gelmezseniz, dergilerine, kitaplarına, uluslararası Beyrut ahalisini görmeye gitmelisiniz.
Karantina, River Bridge


Marc Hachem Galeri
Beyrut’ta tek bir galeri hakkımız varsa bu  Marc Hachem olmalı. George Merheb ve Daisy Abi Jaber’in eserlerini sergileyen galeri Contemporary Istanbul için de Türkiye’ye geldi.



BEYRUT MAHALLELERİ  

Beyrut’u bir uçtan diğer uca gezmek için dört beş mahallesinin ismini de bilmelisiniz. 

Müslüman kesimin yaşadığı Hamra’nın Cornishe olarak bilinen kordon boyuyla arasında Amerikan Üniversitesi bulunmakta. 

Downtown (DT) Louis Vuitton’dan Marc Jacobs’a, Lanvin’den Loubotin’e, Chanel’den Dior’a en ünlü markaların adresi. 

Gemmayzeh ve devamındaki Mar Mikael kozmopolit ahalinin, barların, kitapçıların yeri. 

Saifi Village’de üç beş dükkan ve Balima Café dışında bir atraksiyon yok. 

Beyrut’un en güzel mahallesi şık restoranların, ABC Mall’un, minik dükkanların olduğu Achrafieh bölgesi.

BEYRUT GECE HAYATI   

Beyrut pek çok yerde yazıldığı gibi sabahlara kadar süren sokaklarda ve teraslarda devam eden bir gece hayatına sahip. Küçük olması, işleri kolaylaştırıyor.

Gemmayzeh
Yemek öncesi, sonrası, hatta yemeği bile boşverip Gouraud Caddesi turundasınız. Beyrut’un geceleri en kalabalık sokağı burası. O zaman size kolaylık olması açısından dört mekandan bahsedelim. Neşeniz yerinde ise Torrino Express. Caz dinlemek istediğiniz bir gecede Dragonfly. Lounge müzik dinlemek, Beyrut sakinlerini incelemek isterseniz Spinout. Yemekten sonra bara dönüşen  dans etmek isterseniz Alcazar.

Minimusichall
Eski bir tiyatro burası, şimdiyse dünyanın her yerinden gelen müzisyenlerin iki şarkı için sahneye çıktığı bir tür kabare. Eğlence garantili ancak önceden rezervasyon yaptırmanız şart. The Beatles cover’larından sonra Hint ezgileri duyabiliyorsunuz. Bu yüzden gördüklerinize şaşırmayın.
Starco Center, Downtown
Tel: +9613807555
 
B018
Eski bir barınağın gece kulübüne dönüştürülmesiyle yapılan bu tasarım harikası club’ın yaz aylarında üstü açılıp terasa dönüştürülüyor. Eğlenmeyi bilen insanlar, sabaha kadar süren dans ritimleri garanti.
Charles Malek Ave
Beiruf
Yukarıdan eşsiz Beyrut manzarasını gördüğünüz, sabahın ilk ışıklarına kadar techno ve house çalan bu terasta her zaman güzel kadınlar var.
Harbour Street

Abbey Road
Etrafınızdaki duvarlarda ünlü rock şarkıcılarının fotoğraflarının olduğu bu bar, her iki katında da, bir kayıt stüdyosu havasında iyi rock parçalarını çalıyor.
Armenia Street

Coop D’Etat
Beyrut alternatif, müzisyen, sanatçı, 25 yaş üzeri gençliğinin takıldığı bu Havai plajlarını andıran teras özellikle yaz aylarında erken saatlerde barbekü için gelenlerle doluyor.
Saifi Urban Gardens, Pasteur Str

Ccntrale
Pek çok yerde akşam yemeği için size önerecekleri bu mekana biz teleferikten bozma asansöründe barına çıkmanızı öneriyoruz. Gece 11’den sonra kozmopolit Beyrut halkının uğradığı bar ortamına dönüşüyor.
Mar Maroun Street, Saifi
Tel: +961 3 915 925

Element
Chill out müzik. Gecenin devamında popüler şarkılar çalan DJ’lere yakalanmak istemiyorsanız, erken saatlerde gidip keyfinize bakacaksınız.
Damascus Rd, Monot

Ferdinand
Hamra bölgesinde, Arkaoda tipinde bir bardasınız. Retro stilde kanepelere kurulmuş, böğürtlen soslu hamburgerlerin ile indie müzik çalan kolonlar arasında keyiftesiniz.
Mahatma Gandhi Str

Oscar Wilde
Müslüman Hamra mahallesinin uğrak noktası olan bu bar, 90’ların en popüler rock parçalarını çalmasıyla ünlü. Hemen karşısındaki Da Prague kapısına taşan kalabalıklarla da birleşince  tam bir sokak partisine dönüşüyor ortam.
166 Makdissi Street

Güvercinler Kayasi, Hamra bölgesi (Modern şehir), Martyrs Meydani (Eski şehir) panoramik olarak görülecektir. ‘’Lübnan Gecesi’’ turuna katılabilirler 

‘’Harisa & Jeita & Biblos’’ geziler . Karstik oluşumlar ile şekillenmiş Jeita da, yukarı ve aşağı olmak üzere 2 adet mağara bulunmaktadır. Ziyaretimize araç park alanından yukarı mağaraya teleferik çıkışı ile başlıyoruz. Yukarı mağara 1958 yılında keşfedilmiş olup 2200m uzunluğa sahiptir ve bunun 750m lik bölümü yürüyüş yolu ile ziyaretçilere açıktır. Aşağı mağara ise tarih öncesi dönemlerde insanları barındırmış olmasına karşın yeniden keşfedilmesi 1836 yılına dayanır. Aşağı mağara içindeki gezi elektrik motorlu tekneler ile yapılmaktadır. Mağaralardan geri aşağıya yürüyerek veya mini tren ile inerek aracımızla Harissa’ya hareket. Yaklaşık 15-20 dakikalık yolculuk ile aracımız Beyrut’un komşusu sayfiye şehri Jounie’ye hareket. Havanın müsait ligine göre 2 farklı teleferik ile yaklaşık 650m yüksekte yer alan Harissa’ya çıkış. Tepede 1908 yılında küçük bir kilise üzerine monte edilen 15 ton ağırlığındaki Meryem Ana heykeli bizleri karşılayacak. Tepeden inişimiz aracımızla tekrar Jounie’ye olacaktır. Buradan yaklaşık 20 dakikalık (18 km) bir yolculuk ile deniz kıyısında yer alan antik Finike liman şehri Byblos’a varış. Şehrin tarihçesi kesin olarak bilinmemekle birlikte 7000 yıl öncesine kadar uzanmakta olduğu bilim adamlarınca tahmin edilmektedir. 

 ‘’Baalbeck-Anjar & Ksara’’ Şarap tadımı turları . Beyrut’a yaklaşık 2 saatlik mesafede (90 km) Lübnan dağlarının arkasındaki Bekaa vadisi üzerinde yer alan ve tarihçesi 9000 yıl öncesine dayanan Baalbeck şehri gezebilirsiniz. Heliopolis olarak da bilinen Baalbeck, Roma İmparatoru Constantin’in 4.yy da Hıristiyanlığı kabulüne kadar olan dönemde Altın dönemini yaşayarak imparatorluğun gücünü ve ihtişamını göstermek adına başkent Roma’dan sonra inşa ettiği en büyük çok tanrılı dini merkezdir. İçerisinde Venüs, Jüpiter ve Bacchus adına adanmış 3 tapınak bulunur. Anjar kasabasına hayran kalıcaksınız. Günümüzde Ermeni diasporasının yoğun olarak yaşadığı bu kasabada, 8.yy da Emevi halifesi Al-Walid ibn Abdel Malek tarafından yaptırılan ve günümüz Lübnan topraklarında bulunan yegâne Emevi eseri olan antik şehri gezebilirsiniz. Merkezi Şam olan Emeviler, bu şehri yazlık saray ve ticaret merkezi olarak kurmuşlardır. Şehir tüm ülkede sahilde yer almayan tek ticaret şehri olmakla beraber, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney yönlerinde merkezi bir konumdadır. 

 ‘’Beidettine Sarayı’’ turu yaklaşık (50 Usd). Osmanlı döneminde Lübnan Emiri Dürzî lider 2.Beşir Çehab tarafından yaptırılan ve 1812 yılında inşasına başlanan Beiteddine Sarayı; dıştan mütevazı görüntüsü ile içerisindeki zenginliği iyi saklamıştır. Lübnan’ın feodal mimarisinin en önemli eseridir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder