Ada çayı
Taze doğranmış yeşil yapraklardan hazırlandığında çok güzel bir çaydır. Sindirime yardımcı olur. Sıcak veya soğuk servis yapılır.
1 çorba kaşığı ada çayı, birer tutam biberiye yaprağı ve kuzukulağı ufalanıp karıştırılarak kaynar suyun içine atılır ve beş dakika beklenerek demleme sağlanır.
Yapılan demleme şeker ile tatlandırılarak çay gibi içilir.
“Sinirlerin yatıştırılması, kandaki ve idrardaki şekerin düşürülmesi için şifalı Ada çayı tercih edilmelidir. Bu çayın, mide yanmaları ve bulantıların önlenmesinde de etkin yararları görülmüştür.”
Akasya çayı
Üç tutam akasya çiçeği, iki tutam şebboy ve birer tutam börülce ile kar çiçeği kaynar suyun içine atılarak on dakika bekletilir. Hazırlanan demleme, bal ile tatlandırılarak sıcak olarak çay gibi içilir.
“Tansiyon düşüklüğünde, baş dönmelerinde ve dolaşım sisteminin yetersiz kaldığı durumlarda Akasya çayının etkin yararları vardır. Akasya çayı, zihinsel yorgunluklara karış da kendini kanıtlamıştır”
Andız çayı
İki tutam andız otu kökü, birer tutam dulavrat otu ve şevket otu çaydanlıkta demlenir. Hazırlanan demleme, bal ile tatlandırılarak günde üç bardak içilir.
Anjin, bronşit, öksürük, astım, boğmaca gibi hastalıklarda Andız çayı tercih edilir. Hazırlanan karışımlar süzüldükten sonra içilir.
“Elde edilen demlemenin, deri hastalıklarında ve ergenlik sivilcelerinin giderilmesinde de etkin yararlan görülmüştür.”
“Elde edilen demlemenin, deri hastalıklarında ve ergenlik sivilcelerinin giderilmesinde de etkin yararlan görülmüştür.”
Aylandız çayı
Üç tutam aylandız yaprağı, bir tutam ballıbaba ve tere otu, yarım tutam dülger otu ile ısırgan tohumu on dakika yağmur suyunda kaynatılır. Demlenen karışım bal ile tatlandırılarak aç karına bir fincan içilir.
“Balgam sökmede, damar sertliğine ve karaciğer tembelliğine Aylandız Çayının etkin yararlan vardır. Aylandız çayı, iç darlığı ve sıkıntılardan ileri gelen aşırı şişmanlıklara da karşı koyar.”
Çavşır çayı
Beş gram kadar çavşır otu zamkı alınır. Bir tutam akasya çiçeği, bir tutam hatmi ve bir fincan şeftali suyu ile çavşır otunun özü aynı kapta kaynatılır. Şeker katılarak hazırlanan çaydan günde iki bardak içilir.
“Mesane kaşıntısını ve idrarın damla damla gelmesini önlemekte, özellikle kadınların rahim tıkanıklığına ve rahim ağrılarına iyi gelir.”
Çiğdem çayı
‘Çiğdemin tohumları zehirli olduğundan dolayı kullanırken dikkatli olunmalıdır. Bir tutam güneşte kurutulan çiğdem çiçekleri, iki tutam nane, yarımşar tutam biberiye ve defneyaprağı on dakika suda kaynatılır. Hazırlanan çay bal ile tatlandırılarak yemek arası bir fincan içilir.
“Bütün iç ağrıları gideren ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelen, aynı zamanda böbreklerdeki ve idrar torbasındaki iltihaplanmalara da iyi gelir.”
Defne çayı
Tarçın kabukları ve kavrulmamış kahve çekirdeği havanda dövülerek ezilir.
Üç tutam defneyaprağı, bir tutam hatmi çiçeği suda on dakika kaynatıldıktan sonra bal ile birlikte iki tutam da tarçın tozu karıştırılarak demleme hazırlanır. Elde edilen demleme, yemeklerden sonra bir bardak içilir.
“İştahı açmakta, hazmı kolaylaştırmakta etkin yararları vardır. Aynı zamanda, kan dolaşımını da düzenler.”
“İştahı açmakta, hazmı kolaylaştırmakta etkin yararları vardır. Aynı zamanda, kan dolaşımını da düzenler.”
Elma çayı
Son derece faydalı ve kolay ulaşacağımız mükemmel bir çay.
“Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. İdrar söktürür. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Böbreklerdeki kum ve taşlann dökülmesini sağlar. Hazmı kolaylaştırır. Kanı temizler. Kolesterolü düşürür. Kabızlığı giderir. Şeker hastalarına faydalıdır. Öksürüğü keser. Ateşi düşürür. Uçukları giderir.”
Fesleğen çayı
Elma çekirdeği ve fesleğen tohumları bir gün önceden ballı suda dinlendirilir.
Bir tutam yonca, üç adet kayısı kurusu ve yarım tutam lavanta çiçeği ballı suda yirmi dakika kaynatılarak hazırlanan çay, yemek aralarında bir bardak içilir.
“Baş dönmesinde, safrada ve burun kanamalarında Fesleğen Çayının etkin yararları vardır. Ayrıca, midenin su toplaması hallerinde ve böbrek rahatsızlıkları ile karaciğer şişmelerini de önler.”
Hatmi çiçeği çayı
Üç tutam hatmi çiçeği, bir tutam kantaron, yarım tutam nergis ve rendelenmiş portakal kabuğu on dakika suda kaynatılır. Hazırlanan karışıma süt ve şeker ilâve edilerek yemek sonrası bir bardak içilir.
“Yelleri dağıtmada, göğsü yumuşatmada ve yemeği hazmettir-mede vücuda etkin yararları vardır. Hatmi çiçeği çayı, aynı zamanda emzikli kadınların sütlerini çoğaltır ve sarılık hastalığını da engeller.”
Hazenbel çayı
Hazenbel kökünden üç tutam dövülerek ezilir. Bir tutam üzerlik otu, yarımşar tutam su sümbülü, Meryem saçı ve lavanta çiçeği, hazenbel ile birlikte suda on beş dakika kaynatılır. Pekmezle tatlandırılan çaydan, günde üç bardak içilir.
“Zihni kuvvetlendirmede, iştahı açmada, istekliliği artırmada, etkin yararlan vardır. Ayrıca, sesi açar, duyu organlarını kuvvetlendirir ve aybaşı düzensizliklerini de düzenler.”
Karanfil çayı
Muz ve elma usaresi ezilerek lapa haline getirilir. Bir litre suya iki tutam karanfil tomurcuğu, yarımşar tutam kuşburnu ve çitlembik on dakika suda kaynatılır. Hazırlanan çay, şekerle tatlandırılarak içilir.
“Hıçkırığı gidermekte, iştahı açmakta, dimağı kuvvetlendirmekte etkin yararları vardır. Aynı zamanda şiddetli baş ağrılarını gidermekte ve uyuyamayan kimselerin rahat uyumalarını da sağlar.”
Katuna çayı
Taze katma yaprağından üç tutam suda dinlendirilir. Bir tutam kekik, yarımşar tutam papatya ve salep otu katına suyunda beş dakika pişirilir. Elde edilen çay şeker ile tatlandırılarak yemeklerden sonra bir bardak içilir.
“Ruhi sıkıntıları gidermede, afrodizyak özelliği ve guddeleri açmada etkin yararları vardır. Ayrıca vücudun yan ağrılarını, nıkrisi ve böbrek hastalıklarını giderir.”
Kenger çayı
Kenger otunun meyvesinden bir çorba kaşığı miktarı ezilerek hazırlanır. İki tutam limonçiçeği, yarım tutam ısırgan otu, bir tutam civanperçemi ve tarçın kenger özü ile birlikte on dakika suda kaynatılır. Hazırlanan çaya şeker ilâve edilerek günde iki bardak içilir.
“Vücut kırgınlığını gidermede, enerji artırmada ve mesane rahatsızlıklarında etkin yararları vardır. Aynı zamanda iştahı açar, yemeği hazmettirir ve mideye de kuvvet verir.”
Kuşburnu çayı – İtburnu çayı
Kuzey Avrupa’da uzun süredir kullanılır. Günlük kullanım için iyidir. Kurutulmuş, ince doğranmış tohum keseleri kullanılmadan önce az miktardaki su içinde 12 saat ıslatılmalıdır. Çay, 1 çorba kasığı itbumunun 3 bardak suda 30 ila 40 dakika ağır ateşte kaynatılması ile hazırlanır. Az miktar kuru amber çiçeği limonlu bir tat. “Vitamin C miktarı çok yüksektir”
Kuşuta çayı
Üç tutam küçük kuşuta otunun tohumları sütün içinde bir gün bekletilir. Bir tutam dam koruğu yaprağı, yarımşar tutam gelincik ve menekşe on dakika süreyle, bekletilen sütün içinde kaynatılır.
Hazırlanan çay, bal ile tatlandırılarak yemek öncesi bir bardak içilir.
“Yaşlanma ile ortaya çıkan varis rahatsızlıklarında ve kan dolaşımı düzenlemede etkin yararları vardır. Aynca romatizmaya iyi gelir.”
“Yaşlanma ile ortaya çıkan varis rahatsızlıklarında ve kan dolaşımı düzenlemede etkin yararları vardır. Aynca romatizmaya iyi gelir.”
Labada çayı
Üç tutam labada otu, bir tutam ada çayı yaprağı birlikte ufalanır. Bir tutam peygamber çiçeği ve yarım tutam nane suda on beş dakika kaynatılır. Hazırlanan çay şeker ile tatlandırılarak yemeklerden sonra bir bardak içilir.
“Organizmayı rahatlatmada, sinirleri teskin etmede ve ağrılı sızılı aybaşı kanamalarında etkin yararları vardır. Aynı zamanda hamile kadınlarda meydana gelen mide bulantılarını da izale eder.”
Meneviş çayı
Üç tutam meneviş meyvesi, badem ile birlikte ezilir. İki tutam narçiçeği, bir tutam atkuyruğu ve yarım tutam cersiye on beş dakika sıcak suda bekletilir. Demlenen çay şeker ile tatlandırılarak aç karnına bir bardak içilir.
“Kanı temizlemekte, idrar söktürmede, enerji vermede etkin yararları vardır. Her gün içilirse menopoz dönemini yaşayan kadınlara da yardımcı olur.”
Mürver çayı
Üç tutam mürver kabuğu havanda dövülür. Bir tutam bostan karanfili, yarımşar tutam güz çiğdemi hır ve su sümbülü on dakika suda demlenir. Demlenen çay pekmez ile tatlandırılarak yemeklerden sonra bir bardak içilir.
“Prostat şişmesi ve sertleşmesini önlemekte, etkin yararları vardır. Her gün içilirse zihni açar ve göğüs darlığına da iyi gelir”
Nane çayları
Taze nane yapraklarından çay yapmak için, 1 bardak kaynar suya 1/2 bardak doğranmış bitki koyun, kuru bitkiden bardak başına 1 ila 2 çay kaşığı kullanın. Bütün nane çaylarını, sadece 5 dakika demleyin. Değişik nane türlerinin her birinin tadı hafifçe farklıdır.
Bütün nane çaylarının en yaygın olanı biber nanesidir. Bahçe nanesi daha hafiftir ve biber nanesinden daha fazla kokuludur. Elma naneleri, portakal veya bergamot nanesi, su nanesi ve tarla nanesi gibi yabani nanelerde çok uygun çaylar sağlarlar.
“Nane çayları hazma yardım eder ve çocuklar için uygundur.”
“Nane çayları hazma yardım eder ve çocuklar için uygundur.”
Nergis çayı
Üç tutam nergis çiçeği, beş adet taze fasulye, meşe palamudu ile birlikte dövülerek hazırlanır.
Hazırlanan karışıma bir bardak nar suyu ve bir tutam hatmi çiçeği suda on beş dakika kaynatılır. Hazırlanan çay şeker ile tatlandınlarak sabah kahvaltıdan sonra, akşam yatmadan önce bir bardak içilir.
“Şiddetli baş ağrılarında etkin yararları vardır. Aynı zamanda yürek çarpıntısına ve dalak tutukluğuna da oldukça fayda sağlar.”
Papatya çayı
Üç tutam papatya, orta boy muz ile birlikte ezilir. Bir tutam nane, birer fincan incir suyu ve şeftali suyu, papatya karışımı ile birlikte suda kaynatılır. Hazırlanan demleme bal ile tatlandırılarak günde üç bardak içilir.
“Vücudun terleyip ferahlamasında, gripten oluşan ağrılara etkin yararlan vardır. Her gün içilirse ülseri tedavi eder ve mide ağrılarını da dindirir.”
Rezene çayı
Rezene tohum ve köklerinden iki tutam dövülerek ezilir. Bir tutam gelincik, yarımşar tutam civanperçemi ve kurutulmuş kayısı yaprağı suda kaynatılır. Hazırlanan şifalı çay şeker ile tatlandırılarak yemeklerden sonra bir bardak içilir.
“Soğuktan ileri gelen mesane ve böbrek ağrılarında, mide ve bağırsaklardaki gazları dışarı atmada Rezene Çayının etkin yararlan vardır. Aynı zamanda damar sertliği ve mesane taşlarının eritilmesinde de yarar sağlar.”
Siyah çay
Çay üç şekilde işlem görür, siyah çay, rengi yapraklarının mayalanması sonucudur, hafif siyah çay, kısmen mayalanmış yapraklardan hazırlanır ve yeşil çay, mayalanmamış yapraklardan hazırlanır. Çay yaprakları, bitki üzerindeki yerlerine bağlı olarak, yaprak tomurcukları ve en genç yapraklar en üst sınıf olmak üzere, değişik kalitelerde sıralanırlar. Çiçekli siyah çay veya siyah çay ucu en üst kalitedir, sadece yaprak tomurcuklarını içerir, sonra birinci yaprak, ikinci yaprak ve böylece devam eder.
“Siyah çay günlük olarak kullanılır.”
Süsen çayı
Sarı süsen yaprağından üç tutam, bir çorba kaşığı gül reçeli ile birlikte karıştırılır.
İki tutam limon çiçeği, birer tutam menekşe ve geyik otu, yarım tutam kasımpatı, süsen karışımı ile birlikte beş dakika suda kaynatılır. Hazırlanan çay şeker ile tatlandırılarak yemeklerden sonra birer kaşık içilir.
“Tansiyonu düşürmede, mide ifrazatını artırmada ve ateş düşürmede etkin yararları vardır. Her gün içilirse zihne kuvvet verir, sarılık ve dalak ağrılarını da önler.”
Sudan çayı
Bir çorba kaşığı bal, bir diş sarımsak ile birlikte dövülerek ezilir. Üç tutam sudan otu yaprağı, birer tutam sürincan çiçeği ve fesleğen bir bardak portakal suyu, sudan otu ile birlikte yirmi dakika suda kaynatılır. Hazırlanan çay bal ile tatlandırılarak yemeklerden sonra bir bardak içilir.
“Kanı temizlemekte, mide rahatsızlıklarında ve sinirsel rahatsızlıklarda etkin yararları vardır. Saçların ve tenin sudan çayı ile yıkanması halinde saçlara parlaklık, tene ise yumuşaklık sağlar.”
Sürincan çayı
Sürincan çiçeğinin kökleri havanda dövülür. Bir tutam civan-perçemi yaprağı, üç tutam sürincan çiçeği kökü, yarım tutam tarçın on dakika süreyle suda demlenir. Demlenen çay şeker ile tatlandırılarak yemekten sonra bir bardak içilir.
“Bağırsak gazlarını gidermede, solucan düşürmede, gut hastalığında etkin yararlan vardır. Her gün yemeklerden sonra içilirse ayrıca, enerji verir ve kadınlarda aybaşı düzensizliklerini düzene sokar.”
Şakayık çayı
İki tutam şakayık kökü ezilerek, bir bardak çilek suyunda on iki saat dinîendirilmeye bırakılır.
Üç tutam şakayık çiçeği, bir tutam nane, bir fincan süt ve dinlendirilen şakayık kökü on beş dakika suda kaynatılır. Hazırlanan demleme şeker ile tatlandırılarak günde üç bardak içilir.
“Kan dolaşımını düzenlemede, vücuda dinçlik vermede ve kalp yetmezliğinde etkin yararları vardır. Ayrıca, sürekli içildiğinde mide tembelliğini ve ülserini de giderir.”
Yarpuz çayı
Birer bardak havuç suyu ve vişne suyu, şeftali mayası ile karıştırılarak altı saat dinlendirilerek süzülür.
Üç tutam yarpuz tohumu ve bir tutam fesleğen yaprağı suda on dakika kaynatıldıktan sonra karışıma bal ilâve edilerek tatlandırılır. Elde edilen kanşıma süzülen şeftali mayası katılır ve beş dakika daha ısıtılır. Hazırlanan çay yemekten sonra bir bardak içilir.
“Soğuk algınlıklarını gidermede, beyin yorgunluğunu geçiştirmede etkin yararları vardır. Aynı zamanda, sistit ve idrar yolu rahatsızlıklarında da fayda sağlar.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder